2016. október 9., vasárnap

Needless - The Dark Spirit Of Ages


A dánszentmiklósi, 2004-ben alapult Needless azon zenekarok közé tartozik, akik bár minőségi zenét profukálnak, de még valahogy nem sikerült berobbanniuk a köztudatba még underground szinten sem. 

Eddig csak két EP-vel büszkélkedhetnek, a 2009-es Earthborn-nal, és a 2015-ben megjelent The Dark Spirit Of Ages-szel. Utóbbi ingyenesen meghallgatható a youtube-csatornájukon, mitöbb, ingyenesen beszerezhető a zenekarnál egy igényes CD formájában. Micsoda hozzáállás! A lemez a Themis Weeps című számmal indul, melynek intro témájától is libabőrös lettem. Dallamos, lassú, vontatott, halmozza a feszültséget. A hangzás meglepően jó, sőt, nemzetközi szintű. Már az elején feltűnik, hogy a zenészek kiváló mestereik a hangszereiknek, technikában sincs hiány, melyről leginkább a Death későbbi időszaka ugrik be. A Grand Transgression hatalmas lendülettel robban a hallgató arcába. Külön dicséretet érdemel a vokál is, ami sok jó produkciót taszított a süllyesztőbe, viszont itt erről szó sincs. A változatos, erőteljes énektémáknak köszönhetően az élvezeti faktor csak növekszik. Meg kell jegyeznem, mint az ország legnagyobb breakdown-ellenzője, hogy a Needless belassulásai abszolút nem klisések és unalmasak, mert megfelelő mennyiségben adagolják hozzá a dallamokat, amivel még változatosabbá teszik amúgy sem egysíkú zenéjüket. Kissé lassabban, de annál vészjóslóbban indul a Deceit, mely tartja a már eddig hallott színvonalat. Kétségtelen tény, hogy ezekre a számokra koncerten könnyen kitörheti az ember a nyakát, főleg, amilyen intenzitással képesek előadni őket. Ebben a tételben még egy kis Beneath The Remains korszakú Sepultura stílusú kántálást is elkaphatunk. A következő tétel a The Feral Cycle, melyhez készítettek a srácok egy animációs videoklipet is. Nem szűkölködik tempóváltásokban sem, melyek annyira jól össze vannak dolgozva, hogy kimondottan kellemes hallgatni valóvá teszik az anyagot. A kislemez utolsó tétele, a címadó The Dark SPirit Of Ages, melyhez szintén csináltak a srácok egy animációs videoklipet, a végső dühkitörés, melynek a végén elmondható, hogy a lemez végig hozta a kiemelkedően magas színvonalat. 

Érezhetően nem spontán megírt tételekről van szó "jóvanazúgy" mentalitással, hanem feltételezhetően sok munka van a számaikban, talán ennek is köszönhető, hogy ennyi idő alatt csak két EP-t adtak ki, viszont az minőségi. Összességében nagyon erős 25 percet hallhat az, aki veszi a fáradtságot, hogy utánuk nézzen. Mikor ilyen bandákat megismerek, kettős érzés fog el. Egyrészt örülök, hogy vannak még, akik képesek normális zenét csinálni, másrészt viszont idegesít, hogy sokkal színvonaltalanabb zenekarok vallják magukat stílusuk legjobbjának, és az arcuknak köszönhetően juthatnak el olyan koncertekre fellépőkként, ami ilyen kis zenekarnak még szökőévente sem adatik meg.

Support Ör Die:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése