2017. július 28., péntek

SOLSTAFIR + Myrkur , Dom omladine Beograda – 04. 12. 2017.



Priča Solstafira počela je 1995. godine kada je bend startovao svoje putovanje u underground black metal krugovima u kojima je obitavao narednu deceniju i ozbiljno krčio svoj put ka sve široj bazi fanova. Pravi proboj na međunarodnu muzičku scenu dešava se 2009. godine nakon izlaska albuma Kold koji ih gotovo preko noći lansira u najjače metal časopise, kao i radio i TV stanice širom sveta. U narednim koracima bend suvereno kreira svoj upečatljiv i originalan stil te danas sa najnovijim albumom Berdreyminn bez i malo ustručavanja možemo slobodno reći stoji rame uz rame sa
najcenjenijim i najjačim imenima današnje post rock / metal scene.Nakon više godina pokušavanja i iščekivanja, konačno sa velikim zadovoljstvom
možemo najaviti dolazak islandskih vukova u Srbiju!

SOLSTAFIR

Kao specijalni gosti isto veče će nastupiti i danski atmosferični black metal bend Myrkur
koji je od samog nastanka privukao veliku pažnju kako fanova tako i medija, ali i izazvao
mnogo kontraverzi zbog svog neobičnog i drugačijeg pristupa black metal zvuku. Bend je
nastao, i dalje zvanično postoji kao solo projekat, dok žive nastupe izvodi sa kompletnom
postavom. U Beogradu Myrkur će nam predstaviti novi album Maredit koji će se u
prodaji pojaviti u septembru ove godine.


Ulaznice u prodaji od 28. jula:

- akcija, prvih 50 ulaznica 1.600din
- pretprodaja 2.000din
- na dan koncerta 2.500din
Prodajna mesta: Eventim, Felix, Mungos

Warbringer, Suicidal Angels- Kolozsvár, Flying Circus Pub 2017.07.19.


Gyökerekhez való ragaszkodás, klasszikus megközelítésmóddal és hangzással, illetve kísérletezős, progosabb, ismeretlenebb vizekre evező thrash. Ezzel az ellentéttel lehetne egy mondatban bemutatni a Suicidal Angels és Warbringer munkásságát. A szerda esti koncertről azonban semmilyen ellentétes érzéssel nem távoztunk, egyaránt ledöngölte a színpadot az ereje teljében levő görög és amerikai csapat is.
Gyakorta panaszkodunk itt Erdélyben, hogy kevés a minőségi thrash koncert, elérhető közelségben. Kívánságaink végül a Black Mass Entertainmentnél találtak meghallgató fülekre, akik szervezésében egy hiánypótló és kiváló turné jutott el Kolozsvárra a napokban. Ami a zenekarokat illeti, be kell vallanom, hogy a koncert előtt nem voltam teljesen napirenden a két csapat utolsó lemezével (Suicidal A.- Division of Blood, 2016; Warbringer- Woe to the Vanquished, 2017). A hosszas mentegetőzést elkerülve, a görögök esetében nem voltam túlzottan elégedett az előd, a 2014-es Divide and Conquer anyaggal. Emiatt is valahogy egyszerűen elmentem a lemez mellett, annak ellenére, hogy 2015-ben láthattam élőben a csapatot a Rockstadt Extreme Festen, ahol meggyőzőek voltak a fiúk, csupán hangosításuk, és maga a hangerejük (a legtöbb koncerthez képest egyszerűen halk volt valamiért a Suicidal, csak a színpad közvetlen közelében hallatszott jól) hagyott némi kívánni valót maga után. Ami pedig a Warbringert illeti, csak pár idén kiadott lemezt hallgattam meg eddig, így mondhatjuk, hogy „várólistás” volt még a hét elején .  Az ellentétek sorát folytatva az előző Warbringer lemez nálam öt csillagos volt, így nagyon örülök, hogy láthattam a néhány évvel ezelőtt a szakadék és feloszlás szélére került csapatot élőben, akik azóta sikeresen „felemelkedtek” a mélyből, illetve nagy zenekarhoz méltó produkcióval boldogították a lelkes és népes közönséget.

Ha azt a kérdést szegeznék nekem, hogy mit is szeretek leginkább a Warbringerben, a válaszom egyértelmű lenne. Az itt jobbra látható úriember, John Kevill hangját, ami magának a produkciónak is hihetetlen erőt ad, hiszen számtalan thrash zenekar esetében a frontember hangja gyakran erőtlen, lemezeken nagyon torzított, élőben pedig elmarad a várakozásoktól. John szerencsére a másik véglet, hangja mellett pedig kiállása is meghatározza a csapatot, amelynek, a rövid kilépés után visszatérő szólógitáros, Adam Caroll mellett alapítója, illetve egyetlen, a kezdetektől folyamatosan jelen levő tagja.
A Warbringer esetében valahogy mindig az az érzésem volt, hogy néhány tag csupán a létszámért és a fellépésekért van jelen. Gondolatmenetem alátámasztja, hogy amíg Kevill felszántott a színpadot, addig a többiek közül csupán a Boonded by Bloodban is pengető Jessie Sanchez próbált „felérni” a frontember szintjére. Ennek ellenére sem lehetett semmilyen panaszunk a produkcióra, a hangzás, és a fiúk játéka is szinte hibátlan volt, kiemelném a már említett Carroll zseniális szólóit, aki picit visszavonultabban játszott a színpad szélén, azonban folyamatosan az alkotó és művész ábrázata áradt róla. A nagyjából egy órás fellépés szerkezete nem volt bonyolult, hiszen promózásként a Warbringer teljes egészében eljátszotta az új, Woe to the Vanquished címre keresztelt lemezét. Ez tömény negyven perces élvezetnek bizonyult. A legtöbb néző természetesen a reszelős, pörgős dalokat (mint a Shellfire, vagy a klipet is kapó Remain Violent) értékelte, számomra mégis a progosabb (enyhén a Vektor dalaira hajazó), nagyon elgondolkodtató tételek ragadtak meg. A lemez három záró tétele ilyen szempontból is ékköve a csapat munkásságának, közülük is kiemelkedik a 11 perces, hosszú basszustémával (amit Sanchez kiválóan játszott) induló, monumentális When the Guns Fell Silent. Én valahol még mindig ennek a hatása alatt voltam, amikor már a csapat a megmaradt játékideje alatt a korábbi lemezeiről tolt néhány dalt:))). Azóta több alkalommal végighallgattam a lemezt, bizonyosan helye lesz az év kedvencei között.  
A görög úriemberek órájára térve, be kell vallanom attól féltem, hogy a Warbringer változatos műsora után picit unalmas lesz a tika-tika és klasszikus témákat felvonultató dalcsokor. Aztán leesett az állam, mennyire erős produkciót látok Nicktől és csapatától.  Amit egyből ki lehetett szúrni, hogy mennyire kitölti a színpadot a Suicidal Angels, abszolút magabiztos a tagok beállása és terpesze, illetve nem lehet egy gyengepontot kiszúrni (annak tükrében is szép teljesítmény, hogy ismét friss tagnak mondható szólógitárosuk van). Egy 25-30 éve folyamatosan turnézó zenekar magabiztosságával álltak ki elénk, lenyomva az idézőjelesen jubileumi koncertjüket, hiszen pontosan tíz évvel ezelőtt jártak először Kolozsváron, első nagylemezük, az Eternal Domination turnéja során és azóta nem léptek fel a kincses városban. A közönség soraiban is jól látszott, hogy a görögök jelentették a fő vonzerőt ezen az estén, hiszen eléggé népszerűnek számítanak Romániában (talán a leggyakrabban a Suicidal Angels pólóját látom az utcákon a fiatal európai thrash csapatok közül). Ennek örömére egy folyamatos circle pit és stagediving jellemezte a koncertet, még a lassabb és középtempós, szolid dalok alatt is, mint a Beggar of Scorn. Azt kell mondanom, hogy valamelyest stagnál a csapat karriere, amit jól mutat, hogy továbbra is az Apokathilosis és a Bleeding Holocaust dalok alatt volt a leglelkesebb a közönség, hiszen a fiatalabbik dal is már 7 éves. Más szavakkal a Sanctify the Darkness és Dead Again lemezekkel berobbanó csapat nem tudott túlnőni ezen a két albumon, ami nem feltétlen baj természetesen. A jóra sikerült tavalyi lemez (igen, ezt is pótoltam a napokban ) azonban egy más irányba mutat, hangzása „vaskosabb”, dalait nem csupán az eszement tempóváltások emelik ki, hiszen technikásabbá is vált a Suicidal Angels zenéje (picit Slayeresebb, maturabb megközelítésű). A váltást pedig a koncert alatt is éreztem, hiszen a rajongókon látszott, hogy jobban ismerik, értékelik a tavalyi dalokat, mint 2012-14-es periódus alkotásait.
Összességében egy kiváló estéről térhettem haza, ahol egy népes közönség tekintette meg a két thrash gépezetet. Szintén „kiválóra vizsgázott” nálam az új helyre költözött Flying Circus, ahol most vettem először részt koncerten (amit sajnos nem örömmel írok, a több ok miatt kihagyott, májusi Hate/Nargaroth/Absu buli tükrében).  Külön örömre adott okot, hogy számos jó ismerős jelen volt, távolabbról is eljöttek barátok az estére, így búcsúzásként egy csoportképpel köszönöm ezt meg nekik. A fellépések alatt készült képekért köszönet a Lucifer’s Light Photography-nak.
Izsán Csaba, From Underground Crew

2017. július 23., vasárnap

Türböwitch- Napal To Posers

Aki kicsit is jártasabb a hazai underground életben, annak remélhetõleg nem kell bemutatni a Türböwitch nevû horrorbrigádot. A Pleasure To Thrash Fest-en bemutatkozó ötösfogat célja az egész underground haragjának a világra szabadítása. A zenekar már elõtte is terjedt az interneten hol tribute bandák eseményénél a Fuck All Tribute Bands címû egypercesükkel, hol a Napalm To Posers szlogennel, amihez egy szívhez szóló sláger is tarrtozik, ezen felül egy Panzersperre (Tankcsapda) feldolgozást is rögzítettek crust punk/thrash metal stílusban.
Türböwitch fényképe.
A zenekar magját Zslöd és Kommandante Klit alkotják, akik felsorolhatatlanul sok zenekar munkásságát tették színesebbé. Idõközben csatlakozott hozzájuk D-Pete, Mr. Fireball és True Sörvivor. Már a lemez elõtt is kiverték a biztosítékot pár embernél nyers õszinteségükkel, ennek köszönhetõ az az óvodás reakció, amikor a Napalm To Posers címû dicshimnuszukra pár perc alatt több, mint 100 dislike került youtube-on.
A lemez egy rövid intro és konferálás után belecsap az õs-Sodomra emlékeztetõ zúzdába, kegyetlen energiával a Budapest 666 képében. Kimondottan egyszerû zene szimpla szólókezdeményekkel, viszont kimondottan élvezhetõ. A Steamcunts elején megszólaló basszus csak ráerõsít a Sodom-hatásra, viszont meglepetésként már az elején benyomott sikoly kicsit kirángatja ebbõl a skatulyából az embert. A Red Ruin legendája szerint Kommandante Klit a sikoly büszke tulajdonosának a tarisznyájában evezett még jó két évtizeddel ezelõtt. Természetesen a politikai töltet sem maradhat el, az antifa politikai korrektséget és csõlátást is elküldik a nõi felmenõik végbelébe a gyanúsan énekelhetõre sikerült Bombs Not Food-ban. Ezután két jól ismert szám következik, a már-már tömeghisztériát okozó Napalm To Posers-Fuck All Tribute Bands duo. A szövegek egyszerûségében rejlik nagyszerûségük. Rövid, velõs, lényegre törõ, és kellõképp polgárpukkasztó, de mégis õszinte. A Störmlighter szintén hozza a szokásos intenzitást, viszont ahogy azzal az akusztikus kiállással megtörték, vélemémyem szerint zseniális. Hirtelen õs-Celtic Frost/crustos Darkthrone stílusra vált a lemez az Ancient Hate képében, ami abszolút elõnyére válik a kiadványnak. Hirtelen beüt a Motörhead-láz, ami a muzikális terrorizmus fellegváráról és egybel bölcsõjérõl szól egy remek szójátékkal színezve, ez lenne a Rottenkiller 62. A Narkonaut-ban ismét elõkerül Thrashfather legendás sikolya, amit még Zach Slaughter is dicsért. Aki nem tudja, hogy kirõl van szó, az az Ibrányi utca 26. alatt átveheti a vörösdiplomáját pózerségbõl. A már említett úriember tiszteletére írt Reverence & Glory egy az egyben hozza a 80-as évek klasszikus keményzenei hangulatát a heavy/speed metaltól a thrashen át a korai black és death metalig. Érdemes a számot végighallgatni, mert amint elhallgatnak a gitárok, megszûnik a dob morajlása, és Zslöd hangja is elhal, betekintést nyerhetünk a kolónia mindennapjaiba. Az egészet megfejelve záróakkordként egy minden nyálas rokkdiszkóban óránként 666x felcsendülõ sláger feldolgozásával köszönnek el, mely a Malice Puker - Poser címet kapta.
Összességében egy õszinte, egyszerû, hiteles bemutatkozás, mely sajnos még csak az interneten hallgatható, de õszintén remélem, hogy mihamarabb fizikai formátumot kap a kiadvány!