2015. január 25., vasárnap

F O R G E (interjú, link az Ep-hez)

A Dlvidéki Metal színtér legmélyéből: lehetőséget kaptam Ördög Zoltán kikérdezésére a Forge nevezetű Tóbai Heavy Metal hordával kapcsolatban, az interjú alatt Linket találtok az EP meghallgatásához, jó olvasást kívánunk.

-Hol  volt aktív, hol lehetett látni a Forge zenekart?
-A Forge zenekar főleg Magyarcsernyén ,Tóbán volt aktív de miután 2002-re végre valamelyest rutinosabbakká váltunk felléptünk a 3.,4.és 5. Nyári Ifjúsági Játékokon Zentán,az Annuska klubban Moholon,Óbecsén a Floydban,Kanizsán a Jump fesztiválon...

-Kik alkották a Forge Zenekart, mi ihlette a megalakulást?

- Miután a 70-es 80-as években volt a falunknak(Tóba), a környéken egy elégé elismert Rock együttese a Jupi, mi mint újabb generációs "rockerek" úgy éreztük folytatnunk kellene ezt a hagyományt, szinte zenélni sem tudtunk még mikor eldöntöttük hogy alapítunk egy zenekart...persze '93-ra sok minden megváltozott a 70-es,80-as évekből nem sok maradt... A zenekar magja 1993-tol kezdve az Szakál István gitáros,Balázs Csaba dobos és jómagam Ördög Zoltán gitáros,énekes voltunk majd hamarosan csatlakozott Tóth Attila basszusgitáron és Sipos Sándor énekesként,ez a formáció a Cannabis névre hallgatott. 1999 telén egy átszervezésben volt része a bandának, gitárosként csatlakozott Deák Árpád,én átvettem a basszust, Tóth és Sipos kiszálltak,ekkor vettük fel a Carnal Forge nevet és a Heavy Metal,punk-rock helyett Death-Trasht kezdtünk el játszani,ez sem tartott sokáig a 2000-es év folyamán Deák majd Szakál is kiszálltak az együttesből.Ezután csatlakozott Udvari Róbert basszusgitárosként,én átvettem újra a gitárt és visszatért Tóth is,ekkoriban hagytuk el a Carnal-t az együttes nevéből.2004-ben miután Tóth végérvényesen kiszállt az 
együttesből visszatért Deák is egy rövid időre.

-Meddig volt aktív ez a formáció,és mért ment szét?
-2004-ben léptünk fel utoljára a Nyári játékokon Zentán és utána volt még egy fellépésünk Magyarcsernyén.Ekkor már érezhető volt hogy azzal a hozzáállással nem lehet folytatni,vagy továbblépünk egy profibb szintre vagy feloszlatjuk az együttest.Akkor úgy éreztük hogy sem anyagilag sem szellemileg nem bírunk tovább többet fektetni a Forge-ba.
-Milyen stílust,életérzést hordoz a Forge zenéje?
-A komorabb hangvitelű Heavy Metal állt hozzánk legközelebb némi Thrash behatással.Szövegeink az igazságért folyó kilátástalan küzdelemről,a fény kereséséről,az idealizált szabadságvágyról,az egyén hiábavaló lázadásáról,az arctalan rendszerekről és a világ megváltoztatásáról szólnak.
-Szép kerek összeszedett számok találhatók az interneten fellelhető Search The light EP-n
,ki vagy kik az zeneszerzői a Forgenak?

A korai Forge dalokat főleg Szakál István írta,de szöveggel, egy két zenei megoldással a zenekar többi tagjai is beszálltak a munkába.Ilyen dalunk a Search the Light melynek alapja visszanyúlik egészen 1994-ig és a Struggle mely 1999 körül lett megírva. Később ez a feladat rám hárult de a dobos Balázs is sok dalba besegített.Miután újra csatlakozott közénk Deák 2004-ben vele is sikerült egy két dalt összehozni.

-Kik a nagy öregek akik inspirálták a Forge tagokat?
-A Judas Priest,Metallica,Megadeth,régi Ossian ezek közös kedvencek voltak, de nekem a Queensryche,At The Gates,Amorphis és Emperor is tetszett,míg Balázsnak a Running Wild,Primal Fear volt a menő,Szakálnak pedig a Coroner,Kreator,Testament jött be,Deák az extrémebb metálra esküdött.
-Mennyi idő és energia volt össze hozni az Ep-t?
-Az EP ötlete 2009-ben pattant ki a fejemből miután Deák felajánlotta hogy szívesen felvenne egy pár Forge dalt ha benne vagyok, a házi stúdiójában.Ezután 2010 elején Balázzsal felvettük élőben a dobokat , ami miután 2011 januárjában a Darman stúdióban feljátszottam a gitárokat és a basszust, Szabó Endrének mintának szolgált hogy feljátssza a dobokat.2012 januárjában lett volna esedékes felvenni az éneket,de végül csak 2013 januárjában lett felénekelve az EP és befejezve a mixelés.
-van-e rá esély hogy a Forge még összeáll?
-Hát...reálisan nézve nem sok esély van rá,de azt sem mondom hogy soha se fog! Üdvözletem!!

2015. január 19., hétfő

ÚJ NAPALM DEATH!(letöltés,kritika)

A Napalm Death munkásságát nem követtem így enyhe meglepetés ként ért az új album. Nem vagyok elragadtatva az Apex Predator-Easy Meat című nagy produkciótól.
 Az azonos című intro még keltett bennem némi sötét atmoszférát,és vártam hová lyukadunk ki,de utána csak zúzás tekerés pörögnek a a dobok,zúgnak a gitárok de teljesen megunható az egész album.A 2012-es Utilitiarian albumon még fellelhetők kapós kis riffek melyek lekötik a figyelmet,dallamok amik megmaradnak az emberben.Hang nemében és agresszióban ez az album akár folytatása is lehetne,de egy uncsi számomra túl torz folytatás,egyszerűen az az érzésem hogy Barney már nem tud úgy hörögni és az ének ezért szarrá van torzítva, nagy Napalm fan vagyok Barney pedig példakép Death vokálozás terén de ez az új hangszerelés a vokálokon, mintha a gitárokkal együtt lenne torzítva egyszerűen nem adják  át a napalm feelinget. de nem hazudtolják meg magukat adják a pofánkba a nyers deathgrindot,és ez becsülendő és tisztelendő,jó zúzós anyag ez és kedv függő az is lehet hogy holnap után ez lesz a kedvenc albumom a 15 ös újdonságok közül, minden esetre ők mindig is a Napalm Death lesznek és mindig nagy kedvencek lesznek ez az album is 10 ből 7 pont nálam , de nem lesz olyan sokszor forgatott anyag mint például az Utopia Banished vagy a Harmony Corruption

Az anyag tölthető lefele ITT