2015. március 17., kedd

KILLFEST 2015 03 13 CLUB 202








Teltházas koncert, kiváló hangosítás, eszméletlen zenészek, mi más kell egy kiváló péntek esti programhoz? Az idei, péntek 13-ra eső Killfest-nek a budai Club 202 adott otthont, legnagyobb örömömre. Ennek köszönhetően a hangzás teljes mértékben élvezhető volt, a mintegy 800-900 ember legnagyobb örömére.
Az estét a cseh Subhorned nyitotta, akiknek a korai kezdés miatt sajnos csak az utolsó számuk végére sikerült odaérnem, amiből is sikerült leszűrnöm, hogy érdemes lett volna megnéznem őket. Még egy tétel a bakancslistámon, akiket szeretnék megnézni. Annyit viszont sikerült kifülelnem, hogy thrash metalt játszanak, méghozzá az old school és modern elemek vegyítésével. Mire odaértem, már majdnem teltház volt, amin meg is lepődtem.

Őket az olasz Methedras követte. Az ő zenéjük nem fogott meg. Sablonos modern valami, amiből szerintem ők sem tudják kihámozni, hogy mit is akarnak játszani. Legalább volt időm körbe nézni a merchpult környékén. Zeneileg érezték egymást, technikai hiányosságuk nem igazán akadt, de maga a stílus számomra az, ami nem elég tiszta.

A Sanctuary számomra mindig is egy olyan kultikus zenekar volt, akikkel nem tudtam mit kezdeni. Vitán felül tehetséges zenészek, szívvel-lélekkel nyomják, viszont nekem túl elvont, túl művészi, de a progresszivitás soha nem volt kenyerem, ettől függetlenül világéletemben csodáltam azokat az embereket, akik ilyen művészi szintre emelik zenei tudásukat. Az Arise And Purify-vel kezdtek, melynek lüktető energiája már kezdte megmozgatni a népet, de a legtöbben az Overkill-re tartogatták az energiájukat. Warrel Dane hangja volt számomra az egyetlen olyan pont, ami kicsit kilógott a sorból, de ez ízlés kérdése. A Die For My Sins-re kezdett igazán beindulni a közönség, ez a tétel nekem is különösen tetszett. A másik szám, ami kiváltotta ezt a hatást, az a Future Tense volt, borítékolható módon. A produkciót a Taste Revenge zárta, mely szerintem kiváló választás volt. Hátránynak éreztem viszont színpadi kiállás terén, hogy nem igazán akartak elmozdulni a helyükről, így nehéz megmozgatni a közönséget. Összességében egy összeszedett, teljes mértékben élvezhető produkciót láthatott a nagyérdemű.


Körülbelül 22 óra magasságában bekövetkezett, amire 4 évet kellett várnom: Blitzék jöttek, láttak, győztek. Nem tudok elfogultság nélkül írni erről a zenekarról, lévén 11-12 éves koromban egy ezerszer átmásolt Under The Influence kazettával ismertem meg a metal zenét. Bár akkor még nem tudtam, hogy mit hallok, egy életre szóló szerelem született. A koncertet az Armorist-tal nyitották, melynél már akkora mozgás alakult ki, hogy harcolni kellett a jó pozíciókért. Totál őrület volt. Örömmel láttam, hogy a 2011-es Killfest-hez mért igényszintemet most is sikerült kielégíteniük. Blitz energikus frontemberhez méltó megjelenéséhez Skull állandó vicsorgása, közönséghergelése társult. Ami viszont nagy szívfájdalmam volt a koncerttel kapcsolatban, hogy Dave Linsk gitárja önmagában borzasztóan szólt, kiállásoknál elveszett. Ron Lipnicki feszesen adta a tempót a zenészeknek, csak éppenséggel csodaszámba ment, ha néha látszódott, de ez a dobosok örök sorsa. D.D. Verni jó zenekarvezetőhöz méltóan az egész koncert alatt ellenőrzés alatt tartotta a srácokat, egy pillanatra sem vesztette őket szem elől a Mogács Dániel-hasonmás törpediktátor. Érezhetően élvezetből játszottak mind az öten, hiába nyomják 35 éve, mégis az energiájukkal a legtöbb mai huszonévesekből álló zenekar nem tudja felvenni a versenyt, lélekben elfelejtettek öregedni, és ez így helyénvaló! Ráadásul Bobby a humorát sem felejtette otthon, ami szintén nagyon jót tett az egész koncert hangulatának. Kimondottan jó setlist-et hoztak, és hibátlanul adták elő. Jó lenne, ha még ugyanennyi év lenne a zenekar előtt! (K.Gábor-beszámolója)

Sanctuary setlist:

Arise and Purify
Let the Serpent Follow Me
Seasons of Destruction
Die for My Sins
White Rabbit (Jefferson Airplane cover)
The Mirror Black
Frozen
Question Existence Fading
The Year the Sun Died
Future Tense
Taste Revenge


Overkill setlist:
Armorist
Hammerhead
Electric Rattlesnake
Powersurge
In Union We Stand
Rotten to the Core
Bring Me the Night
End of the Line
Necroshine
Horrorscope
Hello From the Gutter
Overkill
Ironbound
Bitter Pill
Elimination
Fuck You (The Subhumans cover)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése