2015. december 28., hétfő

Új Khargash-EP készül!

A 2011-ben alakult Újvidéki szimfónikus feketefémet nem alacsony színvonalon toló KHARGASH
bizony új EP- hírével borzolja a rajongók kedélyeit,Az EP folyamatos haladására a frontember,Burai Károly közösségi oldalán megosztott képek és bejedzések hívják fel a figyelmet.
A zenekar 2012-ben jelentette meg első nagylemezét PATHWAY THROUGH ILLUMINATION címmel a Miner Records gondozásában illetve volt egy nagyszabású koncertsorozat INVASION FROM THE EAST elnevezéssel 2013-ban ahol színpadi rátermettségüket is igazolták szintén nem eldobnivaló minőségben. És nemsokára az Ep-is hallgatható és élvezhető lesz.


legutóbbi stúdió bejezdzés


további EP-re utaló bejedzések
                                                       
 Encyklopedia Metallum: http://www.metal-archives.com/bands/Khargash/3540353537    

2015. december 21., hétfő

Top 20 Metal album 2015-ből (második rész.)

Mindig eljön a december, amikor az ember előszedi a felgyűlt lemezeit az évből, amiket ilyen-olyan okból arrébbtett, mikor letöltött/beszerzett, aztán mégis akarna egy év végi toplistát, ilyenkor naponta 4-5 lemez a soros J Íme az én idei top húszam, illetve pár lemez ami nem került be. (második rész)



Angelus Apatrida- Hidden Evolution: Talán kedvenc idei thrash lemezem, nem ad sok újat, viszont azt roppant erősen, a korai Annihilatorhoz hasonlít talán leginkább (csalódás számomra a kanadaiak idei lemeze). 50+ percnyi kifinomult és változatos alkotás.

Paradise Lost- The Plague Within: Nick Holmes az utóbbi években második aranykorát éli. Ezt talán legjobban, a tavaly sokak által az év lemezének ítélt Bloodbath: Grand Morbid Funeral is bizonyítja. Itt nem kell arra a pusztításra számítani, a Tragic Idol vonala viszont nem folytatódik, ez rozsdásabb, piszkosabb, jobb, a kohézió a dalok között valami eszméletlen. Néha az az érzésem támadt közben, mintha sludge/soutern metalt hallgatnék doomos elemekkel.

My Dying Bride- Feel the Misery: Gondolom, senkinek sem kell magyaráznom, hogy miért a másik klasszikus angol doomlegenda lemezével folytatom írásom. A Map of all Our Failures olyan minőséget tett le az asztalra, aminek a szintjét tartani nem könnyű feladat, de az eredmény jelesre sikerült.

Melechesh- Enki: 5 évet kellett várnunk az asszír/keleti urak új lemezére, akik körül mindig forró volt a levegő politikailag (Ashmedi most is házi őrizetben van a jubileumi jeruzsálemi koncertig…), az Enki talán az év legkülönlegesebb metal lemeze, úgy lettek egy viszonylag mainstream zenekar, hogy sosem adták el magukat, közben zseniális albumokat tettek le az asztalra, közben mégis megvan az apró reklám része, mint Max Cavalera vendégeskedése a Lost Tribes dalban. A szokásos muzsika, keleti elemekkel ízlésesen tűzdelve. Egy kevéssel marad el az utolsó The Epigenesistől.

Unleashed- Dawn of the Nine: Gondolkodtam, hogy feltegyem vagy ne, jó a lemez, de magukhoz képest számomra kicsit az elvárások alatt teljesítettek, komolyan szól, de sablonos, viszont minőségi alkotás. A dalok és címeik eléggé figyelem megragadók, illetve enyhén hiányoltam a viking tematikába való komolyabb belemászást, amit megszokhattunk tőlük.

Entrails- Obliteration: A svédek idén nagyot csaptak az asztalra, illetve nagyon magasra tették a mércét, a listámon is 6 lemez az északi ország fiainak húrjaiból származik. Az Entrails újjáalakulása, mint death „örömünnep” jellemezhető. Az az anyag, ami egyből üt, nagyon változatos, méltó helyet foglal diszkográfiájukban.

Jungle Rot- Order Shall Prevail: Egy zene, ami sosem a technikásságról vagy bonyolult, metaforás megfogalmazások halmazáról szólt. Egyszerű, erős és életrevaló death muzsika Wisconsin szívéből.

Nile- What Should not be Unearthed: Ez a zene viszont már más világról szól, igencsak várt alkotás számomra, mivel az utolsó At the Gates of Sethu nem nyerte el egyáltalán a tetszésem. Ezúttal is kicsit döcögősen indult számomra az „egyiptológus” urak újdonsága, aztán amikor megszólalt az In the Name of Amun, elkezdett libabőrös lenni a hátam, onnantól kilóra megvett a lemez.

Marduk- Frontschwein: Amikor az ember éve egy ilyen lemezzel indul, miért is kívánna jobbat. Az őszintét megvallva, a tavalyi kínálat számomra erősebb volt. Morganékat idén végre sikerült látnom is élőben, taroltak. A lemezre kitérve, végre az ember Mardukot hall és nem Mortuus projektezését, lehet nevezni saját ötlet újrahasznosításnak, felidézve a hőskorukat, de nem az. Ezt talán legjobban a Blond Beast bizonyítja. Lassú menetelős tempótól zúzdán át elmélkedős pusztításig. Tíz pontos mestermű.
 A húszat meghaladva, van még néhány lemezem- tőlem sem könnyű szabadulni, ők éppen csak megemlítve:


Kampfar-Profan: Kevés dal, jó anyag, de a Djevelmakt jóval töményebb, nem éreztem szükségesnek egy újabb Kampfar lemezt, kevesebb, mint 10 hónapon belül.

még három említésre méltó,ám listára nem kerülő album:

Carach Angren- This is no Fairy Tale: Számomra nem hozták az elvárt szintet, művészi, de eléggé egylére megy, az első két lemezük megismételhetetlennek tűnik.

Manegarm-Manegarm: Sokkal inkább konceptalbumnak értékelném, sok instrumentálissal, érdekes, van egy komoly hangulata, de nem top húszba való.

Children of Bodom- I Worship Chaos: Néhány dala nagyon húzza a lemezt, az I Hurt, Suicide Bomber, Morrigan, Prayer for the Afflicted majd tökéletes, de a Halo of Blood fényében sok rajta a töltelék, súrolja a top húszba kerülést.
                                                                                                                                   ( Izsán Csaba)

2015. december 20., vasárnap

Top 20 Metal album 2015-ből (első rész.)

Mindig eljön a december, amikor az ember előszedi a felgyűlt lemezeit az évből, amiket ilyen-olyan okból arrébbtett, mikor letöltött/beszerzett, aztán mégis akarna egy év végi toplistát, ilyenkor naponta 4-5 lemez a soros J Íme az én idei top húszam, illetve pár lemez ami nem került be.


Black Trip- The Shadowline: Helyezések és sorrend nélküli listát akartam, viszont egy lemezt mindenképpen kiemelnék, mint az idei kedvencet. Amikor két jelenlegi Enforcer tag mellé felsorakozik egy volt Entombed dobos, illetve a Necrophobic/Nifelheim soraiból ismert Ramstedt/Bergeback gitárosduó az ember elvárásai és a valóság érdekes helyen találkoznak. Az első lemez, a Goin’ Under tetszett, akkoriban még a kutya sem ismerte projektnek számítottak, aztán valószínűleg a fiúk is rájöttek, hogy érdemes folytatni. A Shadowline semmi újat nem hoz, mintha 79-ben vették volna fel, oldschool, de akkora életérzést és hangulatot hoz, amit évek óta nem hallottam egy új lemez esetében. Nem zseniális, nem hangszer zsonglőrködés, sima feelinges muzsika, rémegyszerű, már-már glam-aor, klasszikus hard rock életérzéssel, igazi gyöngyszem.

Enforcer- From Beyond: Már emlegetve őket feljebb, logikus egy újabb idei svéd mesterművel folytatni a sort. Sosem voltam egy óriási Enforcer rajongó, viszont most érzem azt, hogy felnőttek, illetve olyat alkotnak, amiről már bárki megismeri őket, el vagyunk eresztve oldschool heavy metált játszó zenekarok ezrével manapság, az Enforcer viszont a messze kiemelkedők sorát gyarapítja, elég csak meghallgatni hozzá a The Banshee dalt.

Orden Ogan- Ravenhead: Eléggé lejárt már a kórusokkal teletűzdelt, operás és hősies power metal népszerűségének hőskora, az Orden Ogan azonban mindig minőségit alkot, illetve a már sémássá és unalmassá vált stílus 10-15 évvel ezelőtti nagyságát eleveníti fel. A névadóval induló lemez első 4 dala igazi mestermű, komor hangulat egy vidám zenébe építve, ezt követően lennebb hagy a lemez intenzitása, egybemosódik, helye azonban egyértelmű idei kedvenceim listáján.

Ram- Subversum: Baaaazdmeg. Ez volt az első reakcióm, amint hallgatni kezdtem, ha valami, amit 
2015-ben kiadtak, akkor ez az, ami egyből a falhoz vág, bár mindenből megárt a sok (az oldschool svéd heavy metálból idén biztosan nem- nagyon elemében a színtér). Nehéz dalokra válogatni, egészében szétszedhetetlen, mint a Black Trip idei lemeze, igazi mestermű.

Moonspell- Extinct: A portugál veteránok az utóbbi években lassan visszatalálnak régi formájukhoz, az erősséget új köntös hozza, elszállt, eszelős, zseniális és Moonspell. Kicsit slágeresebb, mint az Alpha Noir-Omega White, talán gyengébb is egy fokkal, de dalainak zöme nagyon jó.

Saxon- Battering Ram: Kevés a hozzáfűznivaló, valahogy sosem lépnek mellé, nem kell világmegváltó témákat várni, a szokásos, jól bevált recept, visszanézve az elmúlt évtizedre, egyik legjobbjuk.

Amorphis- Under the Red Cloud: A finnek is azon zenekarok listáját erősítik, akiket divat szekálni, ezért vagy azért, viszont Joutsen csatalakozása óta ismét magas minőségűt alkotnak folyamatosan, nem egy simán erős lemez, hanem dalai is kiemelkedők, minimális töltelékkel, a Tree of Ages talán a csúcspont. Szerintem legjobb lemezük a Skyforger óta.

Dalriada- Áldás: Bár nem ebben a csoportban kell keresnem legnagyobb rajongótáboruk, kihagyhatatlan alkotás számomra. Egyetlen magyar anyag, amit ráteszek, az Arany-album óta sosem voltam teljesen megelégedve egy Dalriada lemezzel sem, most sem mondhatom, hogy elszálltam a kapott anyagtól, de messze jobb elődjeinél, legerősebb dalai az Úri Toborzó, Áldás, Világfa, Zivatar mind a korong középső tételei közüliek, a vége fele eléggé lankad a minőség sajnos, a Moldvageddon számomra értékelhetetlen.

Gama Bomb- Untouchable Glory: Egy nagy röhögés, de jóleső. Így jellemezhetnénk az írek legújabb alkotását, annyi komolyság szorult a lemezbe, mint Jim Carrey és Mr. Bean szerepeibe, elég csak a James Bond kifigurázó borítót megnézni. A sok baromság mellett mégis erős a muzsika, a mindössze félórás thrash anyag bombaként hat és ösztönzi az embert h újra előszedje.

Slayer- Repentless: Ez az a lemez, amit idén valószínűleg Dr. Bubo is kielemzett, nem is akarok sokat időzni fölötte. Számomra meglepően jó, rövid, pusztító dalok csokra, bár semmi újat nem mutat a Christ Illusion/World Painted Blood vonalhoz képest, egyértelműen megmutatták, Jeff emlékére is, hogy képesek még megmozgatni a metal világát.


Exarsis- The Human Project: Fiatal görög thrash zenekar, amiből mostanság egy halom alakul, akik mind becsületes anyagokat tesznek le az asztalra. A Bio-Cancer és a Biotoxic Warfare is adott ki lemezt idén a színtérről, mégis az Exarsis tetszett a legjobban, a konteós intró és lerágott csont szabadkőműves, skull and bones stb. tematika miatt, zeneileg nagyon egyben van, amit a másik két említett zenekara idei lemeze nem feltétlen ér el.
          
Folyt. köv...                                                                                                                    (Izsán Csaba)

2015. december 15., kedd

NECROTIC GOD EUROPEAN TOUR 2016



ISVIND / THE STONE / SARCOM

Live – 03.03. 2016. The Quarter, Novi Sad – 20h



NECROTIC GOD EUROPEAN TOUR 2016

ISVIND Black Metal

Norveška




THE STONE Black Metal

Srbija




SARKOM Black Metal

Norveška



Ulaznice u prodaji od 1. februara:
600din – pretprodaja
800din – na dan koncerta

Prodajna mesta: Felix, Mungos



Powered by MH Concerts

2015. december 7., hétfő

A sok valóban nem elég !

Pénteken(11.27.) olyan esemény volt a Szabadkai Clash clubban,hogy tényleg csak az maradt otthon aki totál hülye,vagy más baja van.Ugyanis telt házas koncert volt.Arra még nem sikerült rájönnöm,hogy a 3 fő fellépő közül melyik vonzotta ide ezt a sok embert de kétségtelen,hogy a rengetek alacsony létszámú koncert után ezen a helyen szívmelengető látvány,és élmény volt a sok felvarrós mellényes,zenekaros pólós hosszú hajú,kopasz és megannyi underground személyiség.



Mortal Corruption


Az estét a Mortal Corruption, produkciója nyitotta. első fellépése volt ez az egyenlőre feldolgozásokból álló repertoárral cséplő zenekarnak, a hangzás kásás volt, a szóló gitáros túl hangos és torz volt. Az énekessel is akadt némi problémám, a magas károgó hangok helytálltak de a gyomorhang az nem olt gyomorhang, az Obituary-On The Floor számát kifejezetten viccesnek találtam az előadásában.Dícséretemet érdemli viszont a dobos aki hazai színvonalhoz képest csillagos ötöst érdemel,illetve a Venom feldolgozásuk is melengette a kis szívemet.Első koncertezésükhöz képest azonban nagyon szépen összeszokott produkciót adtak.Én legalább is nem találtam tempóbeli tévedést,vagy egyéb mellényúlást.
A gitárosok egyébként nem kezdők, Vule- a szólógitáros szinte minden szabadkai formációban szólózott már . Szebasztiánt pedig a Tales From Beyond nevű Death Metal duettből ismerhetjük,illetve jelenleg egy Szabadkai ős punk bandában kezeli a bőgőt.Remélem még sok koncertel,az azzal járó fejlődéssel és saját számokkal örvendeztetnek még minket.
                                                                                             A gitárosok egyébként nem kezdők, Vule- a szólógitáros szinte minden szabadkai formációban szólózott már . Szebasztiánt pedig a Tales From Beyond nevű Death Metal duettből ismerhetjük,illetve jelenleg egy Szabadkai ős punk bandában kezeli a bőgőt.Remélem még sok koncertel,az azzal járó fejlődéssel és saját számokkal örvendeztetnek még minket.


Őket követte a várva-vűrt REDENIK akik Thrash-Black crossovert játszanak.
Az interneten fellelhető anyagaikat mind meghallgattam, elég jók sőt a Slomjenim Rebrima-kifejezetten fülbemászó szám és van hivatalos videó klip is a Youtube-on.
a koncert hangulat amit teremtettek nem volt rossza a gitáros elmebeteg riffjeihez pűrosított még elmebetegebb szem forgatások és rángatózzás nagyban hozzá járult a horror temetikához,és az énekes közönség közelisége pedig az otthonos és barátságos légkörhöz. Amivel viszont egyáltalán nem voltam megelégedve az a C-osztályú Crust punk hangzás amit  élőben produkáltak, kásás,egybefüggő "dzsdzsdzsdzsd"
Elérkezett a nagy apropó is az esemény neve ugyanis az elején "etil reunion party" volt.A közel egy éves szünet után kis vérfrissítéssel színpadra álló Szabadkai ETIL  senkinek nem okozott csalódást, sőt ismerek embereket akik előtte nem igazán csipázták az etil muzsikáját ezen koncert után azonban oda jöttek hozzám, és azt mondták " hallod ez az Etil fejlődött". Jó magam is hasonló véleményen vagyok az új tagok kifejezetten remekül helytálltak,. A hangzás zsíros volt,és tökös,Mintha egy alakulatnyi munkagép dübörgött volna.közönségbarát számaik vannak jól feldolgozható témákkal,és könnyen ordibálható refrénekkel, a buli páratlan,a mosh eszméletlen volt. DECEMBER -11-ÉN ÉLŐ ALBUM FELVÉTEL A SZABADKAI CLASH CLUBBAN!

És ennyi banda,és zúzás után végre eljött az amire én vártam legjobban a Szerbia Death Metal színtér számomra egyik legnagyobb büszkesége,az Újvidéki OBSCURED akik bebizonyították,hogy szar kis helyen is lehet kibaszott jól szólni,és a felszerelés végig ugyan az volt minden zenekarnál. A Zenekar trió formációban tolta a cseppet sem "tuka-tuka"alapú uncsi Death Metalt (na nem mintha nekem azzal bajom lenne sőt...). De ez egy gyilkos hármas mindenki tud zenélni, kissé zavaró faktor volt számomra a gitáros nem belel élése a dologba, nem szeretem mikor fapofával olyan "csináljuk 'oszt gyerünk haza" hozzá állással zenél valaki. a frontember Burai Károly azonban annál inkább hozta a bulit, világ színvonalú Death Metal hangjával ami párját ritkítja Balkán szinten,és maga biztos basszusgitárjátékával nagyban hozzá járult a produkció tökéletességéhez.

Egy iszonyat nagy családias hangulatú telt házas buli volt ez a Clash ben remélem mihamarabb lesz lehetősége minden metálfejnek átélni ilyent! Ne sajnáljátok azt a 2-3száz dinárt a koncertekre!