2016. október 28., péntek

MAYHEM + gosti Live - Beograd



Nepriksnoveni vladari i jedni od osnivača tvrdokornog underground black metal pokreta Mayhem, nakon punih 6 godina ponovo dolaze u Beograd.
Ovoga puta bend pred sve verne fanove donosi svoj kultni album De Mysteriis Dom Sathanas koji će odsvirati u celosti i na taj način prizvati duhove prošlosti beskompromisnog drugog talasa black metal zvuka koji je krenuo iz hladne Norveške početkom 90ih godina pršlog veka.
Ovaj album svrstava se među najbitnija izdanja ekstremnog metal zvuka i udario je prave temelje za hiljade novih bendova koji su svoj stil kreirali baš po uzoru na ovo izdanje.

Odbrojavanje do najmračnijeg koncerta 2017. može da počne!


Ulaznice u prodaji od 28. oktobra:

2.000din – akcija od 28. oktobra do 28. decembra
2.500din – pretprodaja
3.000din – na dan koncerta


Prodajna mesta: Eventim, Felix, Mungos



MAYHEM:



2016. október 25., kedd

Age of Agony - klip készült a Stormtroopers dalhoz!

Tegnap látott napvilágot az Age of Agony új klipje amely a 2016 - os For the Forgotten című album kilencedik számához a Stormtroopers - hez készült, a Headcrusher Underground jóvoltából.



2016. október 24., hétfő

Kedvenc metal lemezborítók- második rész


Amint azt az első részben is láthattátok, sok esetben a klasszikus borítókat preferálom, ahol a lemezek esetében már kultikus zenekarok alapműveiről beszélünk. Hangulatvilágukat tekintve egyáltalán nem vidám alkotások. Főként természetet, telet, halált és elmúlást ábrázol jó részük, ami a King Diamond borítókon volt a legszembetűnőbb az első rész válogatásából. Természetesen az ehhez tartozó fekete-kék-lila színvilág az, amely leginkább tetszetős számomra.

5. Mayhem- De Mysteriis Dom Sathanas (1994)/ Dark Funeral- The Secrets of Black Arts (1996)
Ott folytatom írásom, ahol a bevezető gondolatmenete véget ért. Két megkerülhetetlen klasszikus a black metál történetben, olyan borítókkal, amelyeket bármikor könnyen felidézünk. A minden téren kultikus és hírhedt De Mysteriis Dom Sathanas fedőlapja nagyon egyszerű, emellett viszont elgondolkodtató, csak úgy árad belőle a misztikus hangulat. Mit láthatunk rajta? Egy egyszerű monokróm fotót a Trondheimben található, lassan ezer éves Nidaros katedrálisról.
A Dark Funeral bemutatkozó albumának borítója is teljesen e hangulatvilágra reflektál, illetve az első részben már bemutatott művész, Necrolord (Dissection borítók) kezétől származik. Aki igencsak sok hasonlóságot lát az idén, pont 20 évvel később megjelent Where Shadows Forever Reign borítójával, annak nem csal a szeme, hiszen a művész egy és ugyanazon személy.


4. Iron Maiden- Brave New World (2000)
A lemez, amellyel mondhatjuk, hogy „visszatért” a brit legenda. A sokak által leírt és elutasított Blaze Bayley korszakot követő darab, amit az új évezred hozott el számukra. Eddie pedig, mint a harag vagy gonosz (akár istenség), bárhogyan is látni szeretnénk őt, a jövő Londonja felett a mindenség ura. Többször elgondolkodtam a Brave New World esetében, hogy a borító-e, ami jobban tetszik vagy maga az album, dalai mind hibátlanok, igazi mesterművek (egyedül talán a The Fallen Angel, amit keveset hallgattam róla), amelyektől a fedő alkotás sem marad el semennyire. A nagy visszatérések úgy az igaziak, ha a „legénység” is ismét a fedélzeten van. Így igaz ez a lemezt készítő sok hasznos kéz és pengeéles elme sokaságára is. Az Eddiet is megalkotó Derek Riggs volt, aki a No Prayer For Dying nagylemezzel bezárólag minden borítót és illusztrációt elkészített a Maiden számára. Nagyjából tíz év tárlatából lépett újra a fedélzetre, megalkotván a fent bemutatott borítót. Ezt követően már csak néhány illusztrációt készít a londoni csapat számára, főként válogatáslemezekhez és élő albumokhoz. Munkásságából kiemelhető még a 2000-2003 közötti időszakból, nagyjából az összes Stratovarius, Kotipelto és Timo Tolkki lemez vizuális anyaga, emellett Bruce Dickinson oldalán marad az énekes Maindenből történő távozása után, az ő szóló album grafikáinak felelőseként.

3. Obituary- Cause of Death (1990)
A death metál egyik legnagyobb klasszikusa, helye megkérdőjelezhetetlen az örök favoritok között, borítója pedig egy igencsak érdekes történet. A fordítás, illetve a következő sorok nem saját munkám, Oravecz Zoltán, tavaly szeptemberben a Shockmagazin, Klasszikushock rovatában, a lemez 25 éves évfordulója alkalmából megjelent cikkéből idézek.  „PeresA könyvtárban bóklásztam, amikor ráakadtam erre a képre. Egy régi polgárháborús jelenetet ábrázolt, amint az erdőben a halott katonák szellemei járkáltak össze-vissza. Elég ijesztő volt. Mindenáron meg akartuk szerezni a képet, de végül a kiadója nem adta. Úgyhogy megkérdeztem Monte Connertől, hogy akad-e valami festmény, amit senki se akar felhasználni. Ő pedig azonnal át is küldte nekem ezt a képet, amit egy Michael Whelan nevű művész készített." Gondok akkor merültek csak fel, amikor kiderült, hogy a Sepultura is kinézte magának a borítót. Monte Conner, a Roadrunner akkori A&R részlegének elnökhelyettese önt tiszta vizet a pohárbaAmikor leszerződtettük a Sepulturát, és a Beneath The Remainsen dolgoztak, Max küldte el nekem azt a festményt, amit a saját albumukhoz néztek ki, és ami végül a Cause Of Deathen kötött ki. Ám aztán kaptunk Michaeltől, a festőtől egy könyvet, ami tele volt a saját alkotásaival, és ott láttuk meg azt a koponyás képet, amit megmutattunk a Sepulturának is. Ők végül ezt a másik festményt választották, így az általuk eredetileg kinézett kép került a Cause-ra." A lemezre felkerült festmény egyébként az eredeti alkotásnak csak az egyik fele, a másik részét egy kevésbé ismert csapat, a Demolition Hammer kapta meg, akik az Epidemic Of Violence albumukhoz használták azt.
Az idézetben említett Michael R. Whelan ezt követően egészen a Roots albumig készítette a Sepultura borítóit, ő alkotta a Soulfly Dark Ages lemezének illusztrációit. több Cirith Ungol borítót, illetve utoljára 2009-ben tűnt fel az Evile Infected Nations-én.

2. Immortal- At the Heart of Winter (1999)
A norvég zenekar talán legjobb lemeze, amely sok kritizálót és szidalmazót meggyőzött már arról, hogy nem recsegős pincezenekar az Immortal. A sajnos perrel és viszállyal történő szakadás ellenben ismét rivaldafénybe jutatta Abbathékat, persze nem előnyös módon, így sajnos azon zenekarok soraiba tartoznak továbbra is, akiket több fikázás ér, mint dicséret, bármit is csinálnak. Igen, a bármi a helyes kifejezés, mivel elvileg az énekes távozása után is működik a zenekar, hogy milyen formában illetve mennyire életképesen? A válaszokra még várnunk kell.  
A borító a francia Jean-Pascal alias Jo Fournier műve, aki a következő Damned in Black lemezen is hasonló feladatokat látott el. Nagyjából 1995 óta foglalkozik lemez illusztrációkkal, az évek során sok zenekar igényelte munkáját, a három legismertebbet megemlítve: Avantasia, Benighted, Bewitched. Tematikája és hangulatvilága is zseniális, illetve összetettsége és részletessége ellenére sincs túlbonyolítva, ám mégsem ez a borító lett a „győztes”, hanem:

  1. Amorphis- Tales From the Thousand Lakes (1994)
Talán nem hazudtolom meg magam, ha a „tiszteletbeli győztes” rangot, nem egy piálós Tankard borító kapja meg (félreértés ne essék, a német thrash gépezet muzsikáját nagyon szeretem, ám e cikkben a borítóké a főszerep). Illetve, hogy nem egy sárga színközpontú borító került ide. Nem simán győztesről beszélek, mivel csak egy sorszámozást alkalmaztam, könnyebb tájékozódás céljából (nem erősorrendről beszélünk), viszont az első helyet azért nem mindegy, hogy melyik alkotás kapja. Bár Tomi Joutsen tényleg újjáélesztette a kicsit beszürkülő Amorphist, illetve az utóbbi tíz évben pár zseniális lemez született meg, vele a mikrofonnál (Eclipse, Skyforger vagy az utóbbi Under the Red Cloud) a zenekar esszenciája mégis ez az alkotás, illetve az ezt követő, egy teljesen új és korszakalkotó irányt felvevő Elegy.
Borítójának alkotója, az Immortaléhoz hasonlóan egy francia (csak ezúttal kanadai) úriember, Sylvain Bellemare, aki az 1990-2000 közötti időszakban igencsak népszerű illusztrátor metálzenekarok köreiben. Másik híres alkotása a Rotting Christ debüt lemezének, a Thy Mighty Contractnak a borítója. Feltűnt még a Kataklysm, Impaled Nazarene, Morta Skuld, Anvil stb zenekarok oldalán is. Ránézve egy picit a mesés szó, vagy hangulat ugrik be először, a gonoszabb mesés , hol elveszünk a részletekben, hol próbálunk egy nem létező középpontot vagy kiemelkedő részt keresni. Valahol maga az album is ilyen, nem találunk rajta 1-2, a többi közül lényegesen kitűnő dalt, egy kerek egészről beszélünk.

Bónusz: Vektor- Terminal Redux (2016)
Zárásként egy elvont darabot is szerettem volna betenni, amely talán még túl friss ahhoz, hogy a favoritok között emlegessük (akit érdekel, a blogon a tavasszal megjelent lemez kritikáját is megtalálja - kis reklám sosem árt ). Nem szeretnék ezen a ponton játszani az olvasó türelmével, így sem rövid cikkemben, a sci-fi tematikájú alkotás Adam Burke keze munkája. Magát a zenekar és a lemezt is csak ajánlani tudoma mindenkinek, aki szereti a jóféle technikás thrash muzsikát, nem fog csalódni!
Izsán Csaba 

SpiritBell – német kiadónál jelenik meg a dunántúli banda új lemeze


Néhányaknak ismerősen csenghet a heavy metalos SpiritBell neve, akik 2013-ban, háromévnyi aktív zenélést, illetve több saját kiadású felvételt követően beszüntették a tevékenységüket.

Az idei év elején azonban életjelet adtak magukról, először egy új dal, a Full Moon Madness demó változatának közzétételével, majd egy három nótából álló demó EP kapcsán is hallattak magukról.
Ezúttal viszont ténylegesen megtörik a csendet, hiszen elkészítették a régóta beígért, Guided by Evil Light című kislemezüket. A négy, sötét hangulatú, korábban kiadott, most viszont erőteljes megszólalással felruházott, újra rögzített szerzemény mellett megtalálható az albumon a már említett Full Moon Madness végleges változata, illetve bónuszként felkerült rá négy korábbi demó felvétel és egy Cirith Ungol feldolgozás is.
A lemez megjelentetéséhez némi keresgélést követően az underground körökben ismert Witches Brew kiadóval kötött lemezszerződést a dunántúli négyes. A kiadó korábban többek között olyan zenekarok lemezeit gondozta, mint amilyen a mára már ismertté vált Toxic Holocaust és Gama Bomb is. 





A zenekar énekese, a sellyei MoonRiver élén is aktív Patak „Pixi” Sándor a következőket nyilatkozta a kiadványról és a lemezszerződésről:


„Minden egy új barátsággal kezdődött. A Burning Sun Fanzine-es Papi Zoltánnal való összehaverkodás során sokat dumáltunk a metalról, és folyamatosan érdeklődött a SpiritBell felől is, ami a beszélgetéseink kezdetekor még halott ügynek tűnt.


A Full Moon Madness című új dal demója azonban teljesen készen volt, így az némi gondolkodás után felkerült az internetre. Többen elkezdtek érdeklődni a zenekar iránt, és mivel voltak félretett demók, és újra feljátszott régi dalok zenei alapjai is rendelkezésre álltak, némi jogi rendezkedés után Sovány András pécsi stúdiójában nekiláttunk az énekfelvételeknek.



Közben Zoltán amolyan szervező szerepkörbe lépett elő, elkezdett kiadó után kutatni a zenekar számára. A felvételek elkészültek, így már ezekkel kopogtatott az ajtókon. A keresés eredményeképpen a német Witches Brew kiadóval kötöttünk szerződést, aki számos nagyszerű lemezt adott már ki. Az új zenekari logó, a borítóképek, a szervezés, szóval minden magyar underground arcok összefogásának eredménye, amiért nagy köszönet az érintetteknek!”



A Witches Brew az alábbi gondolatokat osztotta meg az újonnan létrejött együttműködésről: 

„Szenvedélyes, kreatív és változatos… Több szerzői kiadás után a Witches Brew-el egyesítette erejét ez a magyar zenekar, hogy megmutassa a világnak mire képes. A zenéjük annyira súlyos, mint amennyire változatos! Néhány nótájuk heavy, míg másokban a sötét doom áll középpontban, ellenben a többire már a hagyományos német heavy metalos megközelítés is jellemző. A fogós riffek és az erőteljes ének mindenkit megfertőz majd!” 

A dunántúli zenészekből álló SpiritBell albuma hosszas kihagyás után, november 15-én jelenik meg 700 darab, kézileg számozott CD-n. 

A Guided by Evil Light idehaza néhány lemezboltban, illetve a zenekarnál is beszerezhető lesz. 



SpiritBell – Guided by Evil Light 

(Witches Brew) 



01. Nameless Soldier 

02. Desert Ghost 

03. The Flying Dutchman 

04. Breath of the Raven 

05. Full Moon Madness 

06. I Am the Vengeance (Demo 2016) 

07. Queen of the Night (Demo 2016) 

08. Ivan the Terrible (Demo 2016) 

09. Horgonyt fel! (Demo 2012) 

10. Doomed Planet (Cirith Ungol feldolgozás) 





2016. október 19., szerda

TOP 5 " not so trite " Death Metal bands.

Huge fan of Death Metal, but tired of all the bands just sounds like this illustration?

 I think we got something for you on this list.



1.Nocturnus





2.Edge of  Sanity





3.Macabre




4.Sentenced(early)




5.Fractal Gates


2016. október 14., péntek

Kedvenc metal lemezborítók-első rész

Mi az, amire először felfigyelünk egy új lemezzel kapcsolatban? Mit szúrunk ki először egy lemezboltban kedvenceink átnyálazása közben? Illetve ha nem jut eszünkbe egy album címe, mivel próbáljuk körülírni azt, kiadási évét és dalait leszámítva? Természetesen a borítója. Kivel nem történt meg, hogy egy tetszetős borítót meglátva, kaedve támadt meghallgatni az adott lemezt, függetlenül attól, hogy hallott-e addig az előadóról, vagy még messzebb menve egyáltalán az adott stílusról, alstílusról? Ezek mind markáns emlékek maradnak, sztorizgatunk róluk, így szeretünk meg egy zenekart, tehát úgy gondolom, hogy erről írni érdemes. Olyan téma, ahol maga a zene talán kicsit háttérbe szorul, illetve egy jó borító nem feltétlen takar egy zseniális albumot, fordítva is igaz persze, egy pofonegyszerű rajz vagy fotó mögött is találhatunk korszakalkotó alkotást (pl. Black Sabbath-Master of Reality stb.).
A cikkem egyáltalán nem a legjobb tíz metal albumborítót akarja bemutatni (nem is csak tíz van benne, mivel több helyen az adott előadótól nehéz volt csak egyet kiszedni az életmű kontextusából), valamint annak ellenére, hogy maguk a lemezek is nagyon jók, nem kedvenc albumaim borítóiról írok! Emellett nem szeretnék egy konkrét sorrendet felállítani, viszont a könnyebb eligazodás miatt is kaptak egy-egy sorszámot az adott művek.

10. Kvelertak-Meir (2013)
A Kvelertak okozna egy kis fejtörést, ha megpróbálnánk beskatulyázni őket egy alstílus berkei közé, nem is érdemes ilyesmivel próbálkozni. A hattagú norvég csapat valahol a hard rock, punk és black ’n’ roll között mozog, számomra igencsak felüdülést jelentő muzsikával, akkor hallgatom őket, mikor nincs kedvem durvább döngöléshez, de mégis pörgős dallamokra vágyom. Második lemezük, az idén három éves Meir-el ismertem meg őket, pontosabban az azóta örökzöldnek számító Bruane Brenn dal klipjével. Ez valamikor az album megjelenésének évében történt, azóta is gyakran előszedem, illetve egy olyan eset mikor nehéz eldönteni, hogy a lemez vagy a borító tetszik-e jobban . Aki nem ismeri a zenekart, annak is lehet, a láttam ezt a rajzot, stílust már valahol érzése, mivel ez John Dyer Baizley műve, a Baroness énekes/gitárosáé, ő felelős több Skeletonwitch, Pig Destroyer, Darkest Hour stb. dizájnért. Mivel pedig a Kvelertak a tengeren túl, Massachusettsben veszi fel lemezeit, így Baizley sem számított elérhetetlennek számukra. A borítót nem szeretném túlelemezni, magáért beszél eléggé, illetve számomra kifejezi azt a zenei sokszínűséget, amit a Kvelertak képvisel, három nagylemezük közül szerintem itt lett legjobban eltalálva a dizájn.

9. Amon Amarth- Surtur Rising (2011)

Az utóbbi néhány évben az Amon Amarth is bekerült azon zenekarok sorába, akiket divat lett cseszegetni, hogy eladták magukat, pózerek stb. stb. Jegyezzük meg, nem teljesen alaptalan a kritika, valahol talán nem is a zenei minőség rovására ment népszerűségük, hanem inkább elcsépelt és önismétlés lett utóbbi két lemezük. Számomra talán leginkább a lágyabb stílus és lassabb dalok irányába történő váltás esett rosszul. Talán legsikeresebb lemezük a Twilight of the Thunder God (amivel én is megismertem őket) követőjének, a Surtur Rising-nak borítóját e listára megfelelőnek éreztem. Valahol a viking tematika megragadásának, a Surtr és a Ragnarök eljövetelének tökéletes megjelenítése. Tom Thiel munkája, aki 2001-es Crusher lemezüktől kezdődően folyamatosan (pár kisebb kihagyással) felelős a svédek borítóiért.

8. King Diamond- Abigail (1987), Them (1988), The Graveyard (1996)
Lássuk be, kicsit mohó voltam, egy helyett három borítót is berakva a mester lemezeiről, ám valahol nem tudtam választani a háromból, annyira egy tematikát és feelinget takarnak ezek a baljós hangulatú borítók. Érdekes módon nem egy személy alkotásai. Az Abigail esetében négy művészről is tudunk, akikből Torbjorn Jorgensen és Thomas Holm még hosszú évikig kísérte a zenekart e tekintetben, illetve a Skandináv félsziget számtalan zenekarának készítettek különféle dizájnokat, rajzokat, borítókat. A későbbi, the Graveyard borítója már amerikai művész alkotása, a jelenleg Metal Blades Recordsnál dolgozó Brian Ames munkája, aki az összes Cannibal Corpse és Six Feet Under lemezgrafika készítésében segédkezett, emellett a korai Slayer, Sacred Reich, majd Armored Saint, Immolation, Cattle Decapitation, Abnormality, Allegaeon zenekarok lemezein fedezhetjük fel alkotásait stb.

7. Dissection- The Somberlain (1993), Storm of the Light’s Bane (1995)
Ismét az a mohóság . Viszont itt sem találtam egy mércét, amivel elválaszthattam volna egymástól a két korszakalkotó, a kilencvenes évek közepén uralkodó, második black metal hullám két klasszikusának borítóját. Bár lemezként egyértelműen a másodikat afavorizálom, a borító tekintetében a Somberlain egy picivel megelőzi utódát. Kristian Wahlin, alias Necrolord munkái, akinél talán elég, ha három további művet kiemelünk, ahol a dizájnt megakotta. Amorphis- Elegy; At the Gates- Slaugther of the Soul, Dark Funeral- The Secrets of the Black Arts. Számtalan más zenekarnál is feltűnik, ő alkotja az 1995 utáni Bathory borítókat, emellett szinte az összes Ensiferum albumét, de megtaláljuk munkásságát a Benediction, Suicidal Angels, Aeon, Tiamat, Therion stb. zenekarok lemezein is.

                                  6.  Nile- Ithyphallic (2007)  
  
A Nile számomra egy megkerülhetetlen csapat, több szempontból is. Egyrészt ők voltak az első technikás death metal zenekar, akiket hallgatni kezdtem, emellett egyikei azon csapatoknak, akik végig egy olyan koncepciót és tematikát követnek, amely jól is áll nekik, valamint működik, attól eltekintve, hogy nem tartoznak az adott néphez/közeghez.  Egyszerűbben fogalmazva nem egyiptomiak, mégis hibátlanok produkcióik, illetve nem nevezhetjük hiteltelennek munkásságuk (gondolva itt az olasz viking metal, számtalan tucat Tolkien tematikájú zenekar stb. esetére, ahol egyszerűen röhejes az összkép). Mivel e cikkemben borítókkal foglalkozom, a 2007-es Ithypahalic egyértelműen helyet érdemel listánkon. Talán azért is az olasz Davide Nadalin rajzolta darab tetszik a legjobban, mivel ez, ellentétben a többi Nile borítóval, valamelyest megtörte az addig megszokott képet, nem csak egyetlen, nagyobb központi figura köré formálódik, hanem az is egységes része az összképnek, nem emelkedik ki túlzottan. Gondolok itt például az In Their Darkened Shrines kígyós Ankhjára, vagy az utolsó, What Should Not Be Unearthed piramisára, mint ellenpéldák. Nadalin munkásságából kiemelendő példák még a holland Legion of the Damned, Cult of the Dead és Descent Into Chaos borítói.
Folyatás következik....
Izsán Csaba.2016

2016. október 11., kedd

Veldraverth- Malformations of God (2016)


A Veldraveth egy  venezuelai Black Metal zenekar. 2001-ben alakultak, tematikájuk nemes egyszerűséggel a bukott angyal imádata. 
Második teljes albumuk 2009-ben jelent meg Temples of the Black Flame címmel kazetta fromájában, erről szól e cikkem. A tavaly kiadott Live Malformation című koncertalbumon hallható volt két tétel az idei anyagról, a teljes albumot viszont csak nemrég hallgattam;


Tracklist:

1. Yetzer Ha'ra 04:26 
2. In Chaos Born 04:49 
3. Malformations of God 05:29 
4. In Terms of Violence 05:46 
5. Ominous Omen 07:04 
6. No Place for God 04:02 
7. Thunderstorms 08:15 
8. No Return 04:57 
9. Murder 05:59 
10. Zyklon-B in Conclave


Nem vesztegették az időt intróval, az első szám rögtön leszögezi, hogy a hallgató földbe lesz kalapálva, olyan mélyre, hogy találkozik majd magával az Ördöggel. Kellemes kombinációit hallhatjuk a műfajaban elhagyhatatlan blasteknek, és a "tupa-tupa" dobtémáknak. Ha már itt tartunk, ez az album remekül kidolgozott dobtémára épül, kellően sok díszítés, és átmenet, de semmi cifra. Maga a hangzás is nagyon el van találva. Black Metal, de mégsem az a teljesen nyirkos karcos hangzás, és a vokál sem az a tipikus károgás, hanem bizony kőkemény halálhörgés, ami még érdekesebbé teszi az anyagot. Őszintén megmondva a színtér tömérdek menyiségben szarja ki a B.M. csapatokat, projecteket, és kissé ráuntam. Ehhez az albumhoz is így viszonyultam először, de megtaláltam benne azt a kis extrát, ami nem csak egy újabb zenekarrá teszi a végtelen listán. Még így sem egy ismétlendő anyag, de vannak tételek amiket szívesen előveszek róla, pl. az In Terms of Violence-t, ami valamiért Bolt Thrower feelinget kelt bennem, valamint itt van még az őt követő Ominous Omen, amely tiszta Doom Metal, amit én imádok! Az a díszes refrén amit a női vokál, és a szinti öszhatása ad teljesen betalált a dobhátyám kis szívébe. Hogy el ne aludjunk, kapunk egy is ütvefúrót is a végére, így teljes a több, mint hét perces tétel. Mindenesetre ez egy nagyon jó kis album. Marduk, Behemoth fanoknak ajnálom! Kazettán beszerezhető a Neverhard Distro-tól.

2016. október 9., vasárnap

My Top 5 Melodic Songs.

1.
Unanimated - Life Demise


2.
Eucharist - Wounded and Alone


3.
Devanic-Mask Installed


4.
Bane - Inherited Infection


5.
Kronos - Phaeton



Needless - The Dark Spirit Of Ages


A dánszentmiklósi, 2004-ben alapult Needless azon zenekarok közé tartozik, akik bár minőségi zenét profukálnak, de még valahogy nem sikerült berobbanniuk a köztudatba még underground szinten sem. 

Eddig csak két EP-vel büszkélkedhetnek, a 2009-es Earthborn-nal, és a 2015-ben megjelent The Dark Spirit Of Ages-szel. Utóbbi ingyenesen meghallgatható a youtube-csatornájukon, mitöbb, ingyenesen beszerezhető a zenekarnál egy igényes CD formájában. Micsoda hozzáállás! A lemez a Themis Weeps című számmal indul, melynek intro témájától is libabőrös lettem. Dallamos, lassú, vontatott, halmozza a feszültséget. A hangzás meglepően jó, sőt, nemzetközi szintű. Már az elején feltűnik, hogy a zenészek kiváló mestereik a hangszereiknek, technikában sincs hiány, melyről leginkább a Death későbbi időszaka ugrik be. A Grand Transgression hatalmas lendülettel robban a hallgató arcába. Külön dicséretet érdemel a vokál is, ami sok jó produkciót taszított a süllyesztőbe, viszont itt erről szó sincs. A változatos, erőteljes énektémáknak köszönhetően az élvezeti faktor csak növekszik. Meg kell jegyeznem, mint az ország legnagyobb breakdown-ellenzője, hogy a Needless belassulásai abszolút nem klisések és unalmasak, mert megfelelő mennyiségben adagolják hozzá a dallamokat, amivel még változatosabbá teszik amúgy sem egysíkú zenéjüket. Kissé lassabban, de annál vészjóslóbban indul a Deceit, mely tartja a már eddig hallott színvonalat. Kétségtelen tény, hogy ezekre a számokra koncerten könnyen kitörheti az ember a nyakát, főleg, amilyen intenzitással képesek előadni őket. Ebben a tételben még egy kis Beneath The Remains korszakú Sepultura stílusú kántálást is elkaphatunk. A következő tétel a The Feral Cycle, melyhez készítettek a srácok egy animációs videoklipet is. Nem szűkölködik tempóváltásokban sem, melyek annyira jól össze vannak dolgozva, hogy kimondottan kellemes hallgatni valóvá teszik az anyagot. A kislemez utolsó tétele, a címadó The Dark SPirit Of Ages, melyhez szintén csináltak a srácok egy animációs videoklipet, a végső dühkitörés, melynek a végén elmondható, hogy a lemez végig hozta a kiemelkedően magas színvonalat. 

Érezhetően nem spontán megírt tételekről van szó "jóvanazúgy" mentalitással, hanem feltételezhetően sok munka van a számaikban, talán ennek is köszönhető, hogy ennyi idő alatt csak két EP-t adtak ki, viszont az minőségi. Összességében nagyon erős 25 percet hallhat az, aki veszi a fáradtságot, hogy utánuk nézzen. Mikor ilyen bandákat megismerek, kettős érzés fog el. Egyrészt örülök, hogy vannak még, akik képesek normális zenét csinálni, másrészt viszont idegesít, hogy sokkal színvonaltalanabb zenekarok vallják magukat stílusuk legjobbjának, és az arcuknak köszönhetően juthatnak el olyan koncertekre fellépőkként, ami ilyen kis zenekarnak még szökőévente sem adatik meg.

Support Ör Die:

2016. október 4., kedd

Rin Tin Tin Meeting IV


Kezdődik a koncertszezon zentán.Negyedik alkaommal élvezheti minden gitár alapú muzsika rajongó a sajátját zentán a Rin Tin Tin-ben,méghozzá "szaré-húgyé"!





VISE OD MILIMETRA -
party punk - Temerin


TETHYAL 
satanic post metal - Novi Sad


SIN OF GOD 
 technical death/grind - Csongrád megye (HU)


BEUGRÓ / UPAD / ENRTY - 200 din