2015. október 29., csütörtök

SDI / Integral Vortex / Low-Down .



SDI, Integral Vortex, Low-Down



Ha ezelőtt öt évvel valaki nekem azt mondja, hogy látni fogom valaha is az SDI-t, nemes egyszerűséggel kinevetem. Már tavasszal megkaptam a bennfentes információt, miszerint koncert szerveződik Debrecenben. Akkor eldöntöttem, hogy nekem mindenképp ott a helyem, mivel számomra meghatározó zenekarról van szó. A hangverseny helyszíne a Roncsbár koncertterme volt. Legnagyobb örömömre és őszinte meglepetésemre a hangosításba nem tudtam belekötni, nem csak hazai, de nemzetközi szinten megállta a helyét. Közönség terén el kell, hogy mondjam, hogy minden várakozásomat felülmúlta a létszám, összesen közel 250 ember gyűlt össze az ország minden területéről, valamint Erdélyből is szép számmal érkeztek.

Az első zenekar, a Low-Down 8 óra környékén kezdett. Zenéjüket leginkább úgy lehetne jellemezni, mint a ’90 utáni Pantera és a Black Label Society törvénytelen szerelemgyermekét annyi megjegyzéssel, hogy a zenekar ének fronton fejlődésre szorul. Ha ezen sikerül javítaniuk, még juthatnak valahová, a stílus kedvelőinek érdemes figyelni rájuk! Külön érdekesség, hogy a basszusgitárosnak, Mata Gábor kollégámnak már a koncert elején elpattant a legmélyebb, és leggyakrabban használt húrja, de szemmel láthatóan nem zavarta, becsülettel végigpengette a bulit.

Utánuk az Integral Vortex következett. Bár lemezen az ének annyira nem győzött meg, élőben semmi kivetnivalót nem találtam benne. Ők a keményebb vonalas thrash metalt képviselik, és kifejezetten jól művelik. Intenzív setlistjük három feldolgozást tartalmazott: Slayer - Dead Skin Mask, Kreator – Extreme Aggression, Sodom – Agent Orange. Tökéletes választás volt a zenekar, remekül hergelte a zenéjük a közönséget, hogy megfelelő állapotban várhassuk a főzenekart. Thrash-fanatikusoknak erősen ajánlott, bár szerintem az érdeklődőbb típusú embereknek nem kell őket itthon bemutatni. Remélhetőleg dicső jövő előtt állnak!

10 óra környékén csendült fel a Fight intro-ja, és hihetetlen energiával csaptak a húrok közé a német úriemberek. Annak ellenére, hogy nem mai srácok, fiatal zenekarokat megszégyenítő intenzitással nyomták le a koncertet, valamint a közönség felé is teljes odaadással, tisztelettel viseltettek. Extrémhosszú, 22 számos setlistjük egy percig sem volt unalmas, végig a maximumon pörögtek, hatalmas élményt nyújtva ezzel a közönségnek. Külön érdekesség, hogy a dalok összeállítása az első két lemezre épült, a Mistreated-ről összesen három tétel hangzott el, a Violence, Kiss Ass és zárásként az SDI. A Satans Defloration Incorporate lemezről a Young Blood és a Bloodsucker, a Sign Of The Wicked lemezről pedig az Always Youth voltak azok a tételek, melyek sajnálatos módon nem fértek bele az esti programba. Koncert előtt és után végig bármikor oda lehetett menni hozzájuk beszélgetni, fotózkodni, nem vonultak el a közönség elől, nagyon szimpatikusak voltak emberileg is. Ha a sors is úgy akarja, a novemberi pozsonyi koncertjükre szeretnék eljutni, annyira tetszett a produkció.



Összességében egy nagyon jól megszervezett este volt. Az előzenekarok is kiválóan megállták a helyüket, funkciójukat teljes mértékben ellátták, sikerült beindítaniuk a közönséget, az SDI pedig kifogástalan koncertet adott. Hálás köszönet a szervezőknek, hogy összehozták ezt az estét, a zenekaroknak a minőségi szórakoztatásért, és a közönségnek, hogy megmutatták, hogy igenis van értelme Magyarországra minőségi koncertet szervezni!

2015. október 23., péntek

Mi mit hallgatunk? a From Underground csapat TOPlistái! TOP5 Thrash. II.rész Úri Sz.Bence



5. Obliveon - From This Day Forward(1990)


A Kanadai metálszíntér televean különlegességekkel,ilyen a Montréali Obliveon is.A mindössze 4 stúdió albumuk közül nekem hamar favoritommá vált az első az 1990-es From This Day Forward,és nem azért mert trúskodni akarok,hogy minden bandának az első albuma trve és a legjobb,csupán ennek van egy olyan atmoszférája és ereje amit megszerettem, technikás mégis pofon egyszerű nincs túlcsicsázva.
Kiemelt tételek az albumról talán a : Fiction Of Veracity , és a Droidomized.
Két egymást követő szám az albumon mindkátő hatalmas horderővel veszi rá az embert hogy bele merüljön az labum hangulatába.ez utóbbi önkénytelen headbangelésre is késztet egy igazi tökös thrash szám!



4.Kreator-Enemy Of God(2005)


Örök és tagadhatatlan kedvencem a német nagy négyes kiemelkedő bandája a Kreator,nehéz is volt kiválasztani melyik albumuk kerüljön eme ötös listára de hamar a 2005-ös Enemy Of God című albumra esett a választás,talán mert ez volt az első Kreator album amivel megismerkedtem,és ezt ismerem az Endorama-albummal párhuzamossan legjobban, minden tétele egy-egy mestermunka, az album modern hangzása,és tematikája is egyaránt nagyon tetszik,nincs egy olyan szám se aminke legalább 2 sora nem úgy lenne megírva,hogy első hallgatás után ne mászon a füledbe. Külön kedvencem a Suicide Terrorist, Voices Of The Dead ( a basszusgitár intrótól néha még a hideg is kiráz), valamint a Dying Race Apocalypse.


3. Violent Force - Malevolent Assault of Tomorrow(1987)


Még mindig Németországban járunk ám ez a banda kimaradt a nagy négyesből mivel csupán egy teljes albumuk jelent meg a M.A.O.T- ez viszont egy kegyetlen technikás,gyors brutális,mégis fület gyönyörködtető 39 percel járul hozzá a német metal színtérhez. A nyitó dal a Dead City-számomra óriási kételyel indította az albumot az ilyen számokra szoktam azt mondani,hogy „ hát egynek emén”,ám ami utána jön az a folyamatos technikásodás egyre jobban felépített számok külön kiemelném az insztrumentális tételt a What About The Time After című számot,eben a számban megvan minden amiért egy insztrumenált szeretni lehet. Az album összességében nekem olyan mintha a korai kreator és a korai Pestilence közös gyermeke lenne és az kurva jó :D. Tehát kedves olvasó melegen ajánlom ezt az albumot.

2-Crisix – Rise...Then Rest(2013)


Sokkal kevésbé oldschool de annál brutálisabb album ez. Ezek az katalán srácok nem szarralgurigálnak.ez az album totális ötvözése mindannak amit a Thrash jelent(számomra) az énekes egyedi néhol vonyító-sikítozó,néhol teljesen halál hörgő hangja kiválóan alkalmazkodik a zene hasonló ingadozásához. Az album egyébként csigolyástól tépi le az ember fejét már eleve ahogy elkezdődik IN YOUR FUCKING FACE! Ordítással bele tolja a kegyetlen thrasht a kibaszott arcunkba.ezután néhl belassul de alapvetően 46perc TUPA-TUPA thrash.Kiemelt tételek talán a : Bring 'em to the Pit , valamint a Seven. Ha new school thrash kedvelő vagy,és még nem ismered akkor toljad befele!



1. Metallica- Master Of puppets


NEM LEHET THRASH LISTÁT CSINÁLNI METALLICA NÉLKÜL!



Biztos olvassa ezt néhány total trve metal elitista aki már corpsepaintben Deicide-ot bömböltetve szopta az anyja csecsét,és most háborog,hogy mi az az untrve szar,hogy ilyen komersz Metallica. Nos én ezen nőttem fel számomra sokáig ez jelentette a thrash-t,azt se tudtam hogy a slayer létezik. Ez az album minden tételében tökéletes és nem is pofázok róla többet,imádom.

köszönöm a figyelmet!

2015. október 21., szerda

Mi mit hallgatunk? a From Underground csapat TOPlistái! TOP5 Thrash. I.rész Izsán Csaba

Az ezzel a cikkel startoló új rovatunkban a From Underground csapat tagjai bemutatják kedvenc lemezeiket, esetünkben TOP5 Tharsh anyag volt a téma. Izsán Csaba Listájával ismerkedhettek.

5. Vio-lence: Eternal Nightmare (1988)
Összeállítani egy listát, ahová csak a kedvenc 5 thrash lemezét teheti az ember szinte lehetetlen utólagos ellenérzések és átgondolások nélkül, ha pedig erre a listára felkerül egy mára eléggé ismeretlen státuszba visszaeső zenekar debütlemeze, azt illik komolyan venni :D.
A Bay Area kisebb nevei közül, talán a Vio-lence volt az a zenekar, ahol első perctől ráéreztek a nagyok árnyékából való kitűnés módszerére, a nem cicasímogatós dalszövegekkel megáldott Eternal Nightmare, a maga 7 dalával és mindössze 35 perces játékidejével elsöpör, miközben nem is unja meg az ember, illetve a lemez sem csak a féktelen zúzásról és egyen tempókról szól, idegölő menetelő sereget idéző beordibálós kórusai és galoppolása zene a thrasher fülének. Ha nagyon szőrszálhasogatók lennénk, lehetne ecsetelni az igencsak jól felfedezhető Exodus inspirációt, ami talán a Calling the Coroner dalban a legnyilvánvalóbb, de nem ez a célom. A lemez egyértelműen a zenekar csúcsát képviseli, akik 1990 után sok más hasonló formációval együtt lassan letűntek, viszont az ötleteik és kreativitásuk Phil Demmel és Robb Flynn alakján keresztül együtt a Machine Head soraiban él tovább.

Őszintén fogalmazva komolyan elgondolkodtatott, hogy az Eternal Nightmare vagy egy Exodus lemez kerüljön-e a listára, a döntésemet két dolog befolyásolta elsősorban, amikor először hallottam pár éve ezt a lemezt a padlóig esett a pofám J, arra gondoltam, hogy ez simán hozza a Bonded by Blood vagy a Pleasures of Flesh szintjét. Másodsorban, tehát egyáltalán nem mellékesen aki a cikket olvassa rákeres egy rég letűnt mesterműre és kedve támad előszedni, újra átélni azt.


4. Heathen: The Evolution of Chaos (2010)
Semmilyen módon sem szerettem volna hanyagolni egy progosabb hangzású thrash lemezt erről a listáról, így Lee Altus és brigádja mindig különleges volt számomra, emellett egyetlen lemez az új évezredből, amit ide választottam. Sajnos a Heathen sem egy túlzottan ismert, vagy kellően elismert név a műfaj igencsak széles tárházából. Altus Exodusba való csatlakozása óta pedig nem is várhatunk szerintem túl sok aktivitást vagy lemezt már a nagy öregektől. A listám legkomplexebb lemeze, az ember csak úgy kapkodja a fejét bonyolult megoldásait hallva, letaglóz, majdnem hetven perces játékideje ellenére sem unalmas, az az érzése támad az embernek a harmadik Heathen nagylemezt hallgatva, mintha néhány teljes diszkográfiát szemelgetne, ötleteinek bősége mutatja hány évig készülhetett, amíg kiforrott a mestermű. White érces hangja Altus és Lum végletekig letisztított gitárjátékára építve fülorgazmus közeli állapot. A Dying Season dal ami szerintem leginkább összegzi a lemez erejét, akik nincsenek oda a prog metalért kicsit túlzottnak érezhetik a lemez telítettségét, olyan véleményt is hallottam, hogy túlzott hangszermaszturbálás az Evolution of Chaos, de számomra hibátlan darab. 

3. Kreator: Coma of Souls (1990)
Igyekeztem úgy válogatni, hogy egyazon zenekar két lemeze ne kerüljön fel, a változatosság gyönyörködtet nemde?  Szögezzük le az első perctől, semmi bajom a korai Kreator lemezekkel, szeretem őket, de számomra a pokolig dicsőített Pleasure to Kill csak egy a szárnyait bontogató európai thrash istenek útkereséséből. Számomra az Essen-i négyes, mint kiteljesedett, legyőzhetetlen, de egyben kiegyensúlyozott és akaratát középtempón is elsöprően érvényesítő érájuk a favorit. Túl sokáig nem is gondolkodtam, hogy melyik lemezük kerüljön ide, életművűkből emellett a régi útra visszatérő Violent Revolution és az utolsó Phantom Antichrist van a képzeletbeli dobogómon, viszont egyik alkotás sem veszélyeztette a lélekkóma státuszát, mint kedvenc. Lehet trúúúskodni ezer fele, illetve a korai recsegős lemezeket, isteníteni, de amint megszólal ez a csoda, bármelyik hibátlan dala, a legfinnyásabb ellenlábas is elhallgat. Külön kiemelendő a Hidden Dicatator-Mental Slavery-People of the Lie hármas, de egy hibátlan akkord sincs a lemezen, 11/10 pontos zsenialitás, letisztult hangzással.  




2. Metallica: Ride the Lightning (1984)
Semmilyen módon sem szeretnék belemenni a Metallica mocskolásába, gimis korszakom egyik alapzenekara volt, azért szerettem és szeretem, amit játszottak, a tagok irányába történő sárdobálás és mocskolódás nélkül. Lezárt ez a korszakuk, ellenben első 3 lemezük támadhatatlan bárhonnan is nézzük. Bár számomra is első lemezük, a Kill ’em All, az, amelyen dalok szempontjából a legtöbb favorit van, a sorban második Ride mutatja a legkerekebb egészet, kiforrottabb, viszont az első lemez erejét is magán hordozza, nem féktelen zúzás és gitártépés, de nem is lassú balladázás (Tegyük hozzá, általában a letisztult, későbbi lemezek pártolója vagyok a Bay Area-i színtér esetében, a Metallica esetében másként érzek). A dalokra kitérni talán értelmetlen, metál közösségben ki az, aki nem ismeri a Creeping Death vagy Fight Fire with Fire kaliberű klasszikusokat, ez a lemez azt képviselte 1984-ben egy alstílusban, amit tíz évvel később a De Mysteriis Dom Sathanas képviselt sok ezer kilométerrel odébb, megkerülhetetlen mestermű.




1.    Megadeth: Rust in Peace (1990)
Elérkeztünk arra a pontra, ami számomra a thrash metal esszenciája, a Megadeth talán az a zenekar, amit a Metallicanal is inkább szokás baszogatni, legyünk őszinték, a jó öreg kurafi, Dave Mustá… Mustaine rászolgált erre párszor, ennek viszont semmi köze a zenekara negyedik nagylemezéhez, amit számomra szavakkal leírni nem egyszerű feladat. Arról a lemezről beszélünk, amit még azok a fémzene rajongók is szeretnek, akik amúgy köpnek a Megadethre, úgy fogalmaznék, hogy félúton a hírnév és igényesség között, eltávolodva valamelyest az Underground világától, de még nem a kommersz úton. A lemez, amit először készítettek el profi körülmények józanság és kellő elhatározottság mellett, érdekes felvetés lehetne, hogy mi is történik, ha egy évvel korábban, a már fentebb is említett Lee Altus elfogadja a meghívást a zenekarba, milyen lett volna a zseniális Friedman nélkül, aki a Mega talán legjobb zenésze volt története során, és akinek névjegyéve váltak azok a szólók és túlvilági játék, amit például a Hangar 18 alatt is a világ fülébe muzsikál. 9 dalunk van, 

2015. október 14., szerda

ETIL IS BACK (Magyar verzió)

A Szabadkai ETIL zenekar kis szünet után 2 új tagggal ismét a pályán. ezzel kapcsolatban kérdeztünk a frontembert Marko-t.

Mi vett rá titeket,hogy viszatérjetek ,és ismét zenéljetek?

Nem kellett visszatérnünk hiszen nem mentünk mi sehova,csupán túl elfoglaltak voltunk a személyes dolgainkal,és nem jutott időnk a zenélésre. Most,hogy stabilizálóstak a dolgok,új csapattal,és új erővel,új ötletekkel állhatunk majd a nagyközönség elé.

Mit tudhatunk az új tagokról? honnan ismerhetjük őket?

Nos,az új tagok régi cimborák a Szabadkai színtérről,Muki (Ahilej Lak) -Basszusgitár,és Vule (Vukašin cecović)-Gitár.Ezek a srácok csecsemőket reggeliznek. Muki magamögött tud már egy Vicious Eclipse nevezetű zenekart,és szintén aktív tag az INfected Cross-ban ahol két másik gitárosunk is aktívkodik Toške és Vule.

És hogy haladnak a számok betanulásával?

-Ismerik a számainkat koncertekről, az ő zenei tapasztalatuk egy tökösebb,keményebb hangzást ad úgy a régi ,mint az új számainknak.

Mik a terveitek?terveztek e vételezni?EP-tegy Demo-t,esetleg teljes új albumot, amennyiben válaszotok igen elárulnál e valamit róla? miben lesz más?

Tervben van ezzel az új felállással rögzíteni egy anyagot, az előző albumunk pont olyan let mint aminek terveztük aprítás melyben keveredik a Grind, a Punk Black és Death metál is.az életet ezen vicceken és barna üvegen keresztül szemléltük,és mutattuk be.a következő anayg kissé sötéteb lesz,nem fogunk túl sokat változtatni,de hangosabb lesz és gyorsabb,és sokatakarjuk majd élőben tolni,hiszen ezért csináljuk.

Terveztek-e kiadóval szerződni,lesznek e pólók,mikor jelenik meg új anyag?

Tervezni nem tervezünk,de ha lesz lehetőség élünk majd vele, új korongok pedig csak akor jelennek meg majd ah a110%-ban elégedettek leszük az új anyaggal, Pólókatviszont hamarosan várhattok!



-ETIL IS BACK-




Subotički bend ETIL posle kratke pauze je OPET aktivan s 2 nova člana..više o tome porazgovaraćemo sa frontmenom Markom .

Šta vas je navelo da se vratite i opet pocčnete svirati?

 -Mi nigde nismo ni otišli da bi se vratili .Svi su bili preokupirani ličnim stvarima i bilo je sve manje vremena za probe ,svirke itd.Sada kada su se stvari stabilizovale opet smo se okupili sa novom ekipom ,novom idejom ,novom energijom i novom željom da sviramo za masu!

Možete nam reci nešto o novim članovima?Da li su pre ovoga negde svirali? Ako da,gde?

-Novi članovi su zapravo nasi drugari sa scene ,Muki (bass) i Vule (gitara) ovi momci jedu malu decu za dorucak ! Muki ima par bendova iza sebe ,Vicious Eclips i Infected Cross ,skojim trenutno deli binu sa nasim zicarima Vuletom i Tosketom .


Kako novi članovi napreduju s učenjem pesama?

-Znaju oni pesme sa svirki.Njihovim muzičkim iskustvom ,bend je dobio novi,čvršći zvuk ,kako sa starim tako sa novim pesmama.


Koji su vaši planovi za budućnost?Da li planirate snimiti neki novi materijal? EP,Demo,Album?Ako je odgovor na to-da,
možete li nam reci nesto o tome?Menjali ste nesto? Da li je tema pesama ostala ista?


-Plan je da sa ovom novom postavom snimimo novi album.Prošli album je bio baš ono što smo hteli da bude,sprdnja pomešana sa grind,punk,black,death metalom .Gledanje sveta kroz viceve i braon flaše.Novi materijal će da se bavi sa mračnijom stranom našeg drustva.Nije da ćemo da se menjamo ,više da eksperimentisemo sa glasnijim i brzim zvukom .
I naravno da sviramo što vise uživo,pošto zbog toga radimo ovo što radimo.
                                                               (Etil - Deca neka čekaju)



Da li planirate da se potpišete za neku izdavacku kuću? Da li planirate praviti neke ekskluzivne majice? Hoce li biti diskova kad izađe nov materijal?

-Nemamo neku želju za izdavačima ,ali ako su uslovi dobri ,zašto da ne .
Naravno biće diskova ali tek kada budemo 110% zadovoljni sa novim materijalom . A majice mogu da se ocekuju uskoro .