2016. március 29., kedd

Headcrusher underground music magazine megjelent az első rész.


Még mi a From Undergroundnál az írásos formát választottuk a földalatti zenei mozgalom terjesztésére néhány elkötelezett Metal rajongó a média mozgóképes megnyilvánulását választották eme nemes célra.
A Headcrusher nevet viselő underground zenei magazin a mai napon publikálta első epizódját.

Facebook oldaluk : Klikk ide

A F.U.-szerkesztők nevében gratulálok a készítőknek és sok sikert kívánok a további munkához!

2016. március 27., vasárnap

Feltámadott: Goatdominator!

Üdvözletem a Földalatti Népnek!

A mai napon, 2016. március 27-én, vasárnap a „Mi Urunk” feltámadásának napján a Kecske Uralkodó megjelenik a Földön és elhozza az igazi megváltást. Ki nem tiszteli az Ő birodalmát pokoli kínok, gyötrődés, agónia, halál vár rá! Tiszteld a Kecskét, tanuld a tanításait, válj eggyé vele!

A Fekete Terror Productions büszkén mutatja be legfrissebb kiadványát, a Goatdominator – Temple Of The Goat/In Goat We Trust (2016) kazettát! A közel fél órás rituálén nyolc tétel hangzik el a teljes odaadás jegyében. A kiadvány két demót tartalmaz, aminek a létrejötte, a felvétel körülményei és a mögötte álló személy/személyek kiléte homályos és titokzatos. Minden a sötét rituálénak van alárendelve, ezzel is utalva, hogy mennyire semmirekellő az emberi faj.

Rendelési feltételek és egyéb infók: feketeterrorzine@gmail.com


FTP001 GOATDOMINATOR – TEMPLE OF THE GOAT/IN GOAT WE TRUST (2016)

TEMPLE OF THE GOAT (DEMO)

1. Goat Semen and Sputum
2. Nocturnal Goat Monster
3. Unholy Goat Cunt
4. Temple of the Goat


SIDE DOMINATOR:

IN GOAT WE TRUST (DEMO)

1. Infernal Kaosmilitia
2. Goatterrorist Ritual
3. Worship Total Darkness
4. Blackdeath To Mandkind

2016. március 25., péntek

-I- G O A T D O M I N A T O R -I-

Fekete Terror Productions Presents:


something unknow... something dark... something mad... something perverse... something evil...

GOATDOMINATOR IS YOUR WORST NIGHTMARE!!!!
GOATDOMINATOR IS THE REAL HORROR!!!!
GET READY!!! LIVE OR DIE! MAKE YOUR CHOICE!

DATE OF REBIRTH: 2016. March 27.

https://www.facebook.com/Fekete-Terror-Productions-1622879191323005/?fref=ts

* VIOLENT CHAPTER,BLANKФILE,ALITOR *

HARD BOOKING PREDSAVLJA:



VILOENT CHAPTER:




ALITOR


BLANKФILE


15.APRIL KLUB MLADOST SUBOTICA
Harambašićeva 4., 24000 SUBOTICA

ULAZ : 250 DIN

2016. március 22., kedd

Sounds Of Awakening Open Air 2016.


BANDS:

VxPxOxAxAxWxAxMxC


Sin Of God

                                         

Infidel

                                            

Mudpig

Lower Parts Of Human Sludge

                                          

Kymera





2016.may.14th
Petra Drapsina 2, 25000 Zombor

ENTRY FREE!!!!

2016. március 21., hétfő

Megint Rin Tin Tin, megint Zenta, megint jó buli, megint sok ember.







200Gramma200Dinara.Mint esemény nem új dolog, ha követed ezt az oldalt. Ez az esemény szintén 3 zenekaros felhozatalt tartalmazott három külömböző műfaj képviseletében. Nem tudom, hogy a földrajzi elhelyezkedése jó a helynek vagy a sokszínű felhozatal vonzotta az embereket, de 120-as embercsoportosulásnak lehetett szem és fültanúja, aki ott volt.


Nyitózenekar a kanizsai Szikes elnevezésű instrumentális formáció volt. Már jó ideje kiléptem a death-thrash-black skatulyából, így az általuk szolgáltatott zene nem volt teljesen idegen, és sokkal jobban szólt, mint amire számítottam. Őszintén: a csupán hangszeres zene nem koncertre való véleményem szerint, most is éreztem az ének hiányát . De kivétel nélkül nagyszerű zenészek a srácok, és remélem, hogy egyszer bedobnak egy jó vokalistát. Visszatérve magára koncertre: rendben volt, habár maga a hely nem egy zenekar és közönségbarát hely, a színpad teljes hiánya és a megvilágítás gyengesége is igen zavaró, de nem eget rengető.



A szabadkai ős-punk banda a Proces folytatta, ami annyira nem ős már, mivel csak a dobos maradt az alapító tagok közül. Őket nem egyszer nem kétszer láttam már, ebben a felállásban a legutóbbi koncertjük elég botrányos lett a közönség szinte teljes hiánya, és az énekes/gitáros erős alkoholos állapota miatt. Ez a fellépés azonban egy kellemes visszaigazolása volt annak, hogy semmi sincs veszve. Pontosak voltak, és jól szóltak, ezt a közönség is díjazta, úgy tapssal mint a jó punk koncertel járó tánci-máncival, amiben én is részt vettem, de a füst és az emberek természetes széndioxid kibocsájtása hamar megtelítette a szűkös padlásteret, így kimentem a levegőre. Még a vége előtt vissza is tértem, elég hosszú repertoárral tolta a trió, mint később megtudtam közözs megegyezés alapján nem fogyasztottak alkoholt a fellépés előtt, ennek pozitív eredménye lett egy fasza punk kocert.



Hosszas beállítás után elkezdte darálni a húrokat az általam várt Athame.
Nem voltak magas elvárásaim, a black metalt ugyan is kibaszott nehéz jól megszólaltatni élőben, még a nagy Marduknak sem sikerült a 2013-as Rockmaratonon. Viszont a szegedi úriemberek igenis kellemes csalódást okoztak, persze volt egy kis piszkossága, de mint már említettem a hely sem egy koncert barát objektum. Teljesen élvezhető volt az egész, a pogó ismételten kissé agresszív volt,de nem folyamatosan, gondolom a közönség többi tagja is volt legalább olyan fáradt, mint én, az ittasságról ne is beszéljünk. Lekényszerültem ismét a levegőre sajnos ők nem játszottak olyan hosszan, mint a Proces, így kissé csalódottan realizáltam, hogy mire visszatérnék vége. Amenyit bent voltam, az viszont öt csillag.


Öszegezve a Rin Tin Tin nem lesz a kedvenc koncerthelyszínem, viszont a rengeteg ismerős és bulis arc kárpótol, és a mindig jó felhozatal is. Ezúton köszi a szervezőknek és vendéglátóinknak,és a zenekaroknak. Találkozunk áprilisban!

Order-Avertisment/Porból Lettél

Megjelent a romániaiDeath/Thrash csapat az Order első nagylemeze Avertisment/porból Lettél címmel.


Order(B-J):Toganel Cristian -Ének,Székely Károly-Róbert - Dob,Lang Róbert - Gitár,Danku Zoltan - Gitár,Hegedűs János - Bass.

1. Avertisment 0:00
2. Porbol Lettel 4:43
3. Vise 7:03
4. H.M.C 10:47
5. Stai si Lupta 14:06
6. Predikator 17:44
7. Sakk Matt 21:54
8. Destin 26:15
9. Szallj A Harcba! 30:21
10. Primii 5000 33:28
11. Kaosz Elmelet 38:36
12. M-am Saturat 42:45
(A linkekre kattintva az adott számokhoz ugorhatsz)

Nézd meg őket élőben!

2016. március 18., péntek

Revolution Festival Timisoara.

A Temesvári Revolution Festival extrém zenei színpadán nem szarral gurigáznak majd a zenekarok.
Pe scena extremă a festivalului Revolution Festival din Timișoara, o să avem trupe de calitate și o distracție mare.  În câteva rânduri prezint line-upul festivalului, având și trupe din străinătate.  


Headliners:

Fellép majd a cseh Avenger, akik a death metal és a Black Metal különleges elegyét játsszák, így sajátos Dark metalt alkotva. Volt szerencsém látni őket élőben csak ajánlani tudom.
Să începem cu trupa Avenger, din Cehia. Muzica lor poate fi caracterizată ca dark metal, un amestec fain dintr-e death și black metal. Am fost odată la concertul lor și vă recomand, cehii își merită să fie văzuți.

A szerbiai/bosnyák Bombarder, akik 1986-os alakulásukkal a Balkán metal színtér pionírjai és legendásnak nevezhetőek minden túlzás nélkül, speed-Thrash vonalon kenik az oldschoolt.
  Trupa următoare, Bombarder, formată in 1986 pe teritoriul Bosniei actuale, relocată în Serbia în ultimii ani. Putem să vorbim despre ei, deja ca o legendă , fiind pionierii stilului speed/thrash și a muzicii oldschool de pe Balcan, având 6 albume studio și o carieră impresionantă.

A Guardians Of Time norvég zenekar, mégsem black metal, kőkemény heavy/power metalt tolnak az arcodba, teljesen profi módon. Hozzájuk is volt szerencsém élőben, lenyűgöző hangzást értek el egy egyébként sötét kis klubban.
 Norvegieni, dar fără black metal . Așa putem descrie pe băieții din Guardians of Time. Cum am menționat, nu au legătură cu black metal, de fapt stilul lor nu este atât de răspândit în țara natală a trupei, fiind un heavy/power metal cu showuri profesionale. Am văzut și pe ei live, având un sunet impresionant într-un club micuț și întunecat.

A hazai, sőt valószínűleg egyik legnevesebb romániai név, a Negura Bunget. Atmospheric Black-nek nevezném az ő zenéjüket, és remélem élőben is tapasztalhatom majd mindazt, amit a zenéjük áraszt.
 Nu în ultimul rând, să vorbim și de Negură Bunget. Cel mai probabil liderii scenei underground din România, având un sunet melancolic/atmosferic încorporat în black metal. Încă nu am avut ocazia să-i văd live, dar sper să se întâmple cât mai curând. 

A kisbetűs, de annál nagyobb bulit csapó zenekarok:
La sfârșit o listă cu trupele mai mici, dar cu potențial mare:
Alitor- Szerbia jelenlegi csúcson lévő thrash zenekara
Alitor- trupă thrash metal din Serbia în ascensiune


Dishumanity- megalkuvás nélküli HC punk csapat, szintén 
Szerbiából
Dishumanity- trupă HC punk, tot din Serbia
Few Reasons Why- vegytiszta HC Szerbiából
Few Reasons Why- hardcore, încă o trupă sârbă
Gothic- színvonalas, a korai korszakában death/doom, azóta gótikusabb hangzással játszó zenekar Romániából
Gothic- death/doom/gothic din Lupeni, cu o carieră de 20+ ani
Infest- nemzetközileg is egyre elismertebb death/thrash horda Szerbiából
Infest- trupă Death/Thrash recunoscută pe scena internațională, din Serbia









Umbre Zidite- alt rock, Romániából
Unbre Zidite- alt rock, Romănia

2016. március 16., szerda

Goblinok vörös ég alatt,egy páratlan csapattal.


Ahogy a koncertre visszagondolok, vegyes érzelmek fognak el. Mielőtt belevágnék a közepébe, elmesélem elejétől az este történetét, ugyanis ha nem tenném, akkor lehet, hogy egy mondatban le tudnám írni, hogy milyen volt az egész, de abból meg lófaszt se tudnátok meg.
Szóval tegnap a nőmmel már délután elindultunk Szabadkára, hogy koncert előtt csavarogjunk is egyet. Bementünk a Cortex-be, ott elkezdtünk sörözni, és bevártuk Bencét. Körülbelül este kilenc-fél tízig ott alapoztuk a jókedvet, aztán átmentünk Mladostba. Én speciel először voltam, ezért nagy reményekkel léptem be az ajtón. Lent várt minket a jegyárus, és egy kis tipi-tapi.
Igen,jó alaposan megmotoztak mindenkit, aki belépett az ajtón, bár a boxert, ami a zsebemben lapult, nem tudta kitapintani. Még ha én csak önvédelemre hordom is, de bíztató, hogy ilyen „szemfülesek” a biztonsági őrök. Na de nem baj, örültem, hogy bent vagyunk, egyből elmentem sört venni, ahogy azt illik. Az első sör mellett végignéztük a választékos tömeget, aki addig megjelent. Kisgyerektől kezdve az öregekig, punkok és metalhead-ek, felül voltak bonehead-ek is, de azok is szétszórva: egyik az egyik sarokban, másik a másikban magányoskodott. Lassan elkezdett játszani az Odd Crew, mi beálltunk a koncerthelyszín közepére, és ott hallgattuk őket.
Odd Crew
Az első pár számot nyálasra vették, de aztán amikor látták, hogy a közönség fele csak áll, mint a lófasz, és várják a hardcore-t. A harmadik szám után be is keményítettek, már amennyire lehetett. Ha nem erőltették volna agyon a metalcore-t és a tiszta éneket, és valami keményebbet toltak volna az előző lemezeikről, lehet nagyobb durranást okoznak a közönségben első zenekarként. Mégis a végére felizzították a tömeget, és előkészítették a második zenekarnak a terepet, ez idő alatt pedig az emberek elmentek megvenni második sörüket, többek között én is így tettem.
Mire visszaértem, már tele volt a színpad emberekkel, és hangolták be a hangszereket, gyorsan kezdődött  is a koncert, viszont annyi probléma adódott, hogy a nagy sietségben egy háromszor akkora helyre hangosították a basszust. Érezni lehetett, ahogy a gyomor és a nyelőcső ki akar szakadni a helyéről, meg például a cigim elaludt, akkora nyomás volt bent.
Igazából ha beálltam volna, mint a szar, és nem kritikus szemmel figyeltem volna a dolgokat, lehet, hogy jobban tudnám értékelni az estét. De mivel odafigyeltem a részletekre, muszáj megosztanom veletek ezt az információt is.
Nebo Je Cveno
Régóta hallgatom a Nebo Je Crveno-t,  meg szeretem is, de amit itt leműveltek, az nem volt nagy durranás. Sokan kimentek inkább zabálni, minthogy bent rohadjanak az oxigénmentes övezetben. Mivel a basszus lökte ki a levegőt, plusz ment a füstgép ezerrel, logikusan aki nincs beállva mint a szar, az fogja magát és kimegy. Mi is így tettünk, egy pár szám után kimentünk enni még a Goblini előtt, mire visszaértünk már el is kezdtek játszani, de mi még leálltunk beszélgetni Bencével és az Odd Crew-vel, bár nekem már nem volt nagyon kedvem beszélgetni, meg szerintem meg se értették volna, mert elég szar az angol kiejtésem.

Viszont kaptam a bulgár szőlőpálinkájukból, ami irdatlan kemény cucc volt. Mondjuk ettől függetlenül örülök, hogy legalább ittam bulgár májpusztítót is az életben. Ezután gyorsan besiettünk Goblini-re, hiszen már ezt vártuk az elejétől.
Goblini
Be is értünk, nagy nehezen be is engedtek minket a kidobók, mert a barátnőm elejtette a jegyét valahol. Mikor beljebb jutottunk, megakadt a szemem azon a mérhetetlen nagy tömegen, amin át kellene valahogy jutni. Épp annyira be tudtam jutni, hogy lássam a koncertet. A Goblini pont olyan hangulatot gerjesztett, mintha megnéznéd az Ima Nas videóklipjét. Komolyan mondom az egészet az mentette meg, hogy a Goblini volt a csúcspont, mindenki énekelt, mindenki jól érezte magát, tolták a pogót ezerrel. Ami nagyon tetszett, hogy rohadtul közvetlenek voltak a közönséggel, nem hordták fenn az orrukat és bíztatták az embereket, hogy érezzék jól magukat. Voltak páran, akik rosszul lettek, és siettek ki a friss levegőre, de a nagy tömeg egy emberként élvezte a zenét. Összességében a Goblini mentette meg az estét számomra, bár a metalcore-t annyira nem tudom értékelni,de az Odd Crew is rohadt jót zúzott, és azt is nagyon élveztem. A Nebo Je Crveno is jó lett volna, ha a hangosítással és a füstgéppel nem basznak el mindent. Aki ott volt, biztosan élvezte a koncertet, ahogyan én is, bár számomra voltak negatívumai is az estének.

Anthrax- For all Kings


A nagy múlttal rendelkező zenekarok esetében gyakran szajkózzák az eléggé elcsépelt „nagy visszatérést”. Van, amikor helyt kell adnunk ennek a megfogalmazásnak, illetve magunk is teljesen egyetértünk vele. Az amerikai nagy thrash zenekarok döntő többsége kb. 2005 óta gőzerővel újra működik, az utóbbi 5-8 évben pedig kiadott néhány bivalyerős lemezt. Abban a helyzetben találva magunk, hogy ezek közül kiemeljünk párat, nem mehetünk el figyelem nélkül a Testament- The Formation of Damnation, Dark Roots of Earth, a Megadeth Endgame, a Heahten Evolution of Chaos, a Death Angel Relentless Retribution, az Overkill Ironbound, The Electric Age lemezei mellett. Egyet azonban külön kiemelnék, amely azt is mondhatnák, hogy újra felszálló pályára röpítette az adott zenekar, mégpedig az Anthrax történetét, ez pedig a 2011-ben megjelent (számomra egyértelműen azon év legjobb 5 lemezében helyet foglaló) Worship Music. Akárhonnan is próbáljuk támadni, vagy kikezdeni vele, szinte hibátlan mestermű, mind hangzás, mind pedig a megírt zene terén, az a fajta muzsika, amire lehetetlen a székben ülve maradni, az összhatást pedig csak megkoronázta a 2010 elején visszatérő Joey Belladonna hangja, ami ötvenen túl sem veszített erejéből.
            Öt év telt el azóta, továbbra sem kopott a Worship fénye, illetve egyértelműen kijelenthető, hogy a „thrash nagy négyeseként” aposztrofált zenekarok közül az Anthrax tarja legjobban magát, vagy mondjuk azt, hogy ők veszítettek messze legkevesebbet a hitelességükből. A folytatás komoly súlyt helyezett Scott Ianék vállára, a következő sorokban véleményem olvashatjátok az utód, a For all Kings dalairól.
            A Worship Music óta eltelt években egy személyi változás is történt az Anthrax soraiban, az új évezredben csatlakozó, az alap tagoknál egy bő tízessel fiatalabb Rob Caggiano, másodikszor és úgy tűnik, hogy ezúttal véglegesen (az első tudniillik a klasszikus felállás újjáalakulása miatt történt) kilépett a New York-i gépezetből. Mindig is megfigyelhető volt, hogy művészibb beállítottságú a csapat többi tagjánál, nem annyira a direkt megközelítés híve, a Volbeat soraiban remélem megtalálta zenei világának kiteljesedését. Pótlására egy még fiatalabb zenész érkezett, úgy is mondhatnánk, hogy egy nem várt közegből, hiszen a metalcore hullám egyik legkorábbi csapatának (szerintem kevés hiteles zenekara egyikének) szólógitárosa, a Shadows Fall alapító Jonathan Donais. A pojáca, nagyon trve kvlt arcok irányából meg is volt a mocskolódás adag, a szakma és rajongók normális rétege viszont érdekesen várta, mit tud hozzátenni az Anthrax nagyon jellegzetes zenéjéhez.
            A bő két hete megjelent For All Kings, ha már a Worship Music a viszonyítási pontunk, illetve nincs miért ne az legyen, egy lényeges eltérést mutat a 2011-es lemezükhöz képest. Szerintem az eltérést magában az alapkoncepcióban kell keresni. Amíg a Worship egy direkt megszólalású lemez volt, illetve, főleg koncertekre szánt, húzónótákkal teletűzdelt dalokat sorakoztatott fel (Earth on Hell, The Devil You Know, Fight ’em til You Can’t stb.), addig a For all Kings egy bonyolultabb, művészkedőbb, lemezként kevésbé egységes, mégis szétszedhetetlen dalcsokor. Egyszerűbb szavakkal élve, az átütő erő, az Anthraxra annyira jellemző, néha rapet idéző gyors kórusok sokkal kevesebb szerepet kaptak. A dalok lényegesen lassabbak, illetve egyetlen darabon belül is sok tempó és hangulatváltással találkozunk. Ennek ellenére, az introval és rövid akusztikus, Breathing Out-al együtt, a coverek nélkül is már 1 órás hosszt elérő, 13 dalos lemez ízig-vérig Anthrax szerzemény. A mögötte található koncepció tisztán vázolható. Az első két teljes dala (You Gotta Beleive, Monster at the End) a szokásos pörgős erőgép. A You Gotta Beleive az előző lemez The Devil You Know dalának egyenes párhuzama, Belladonna és Ian párbeszédszerű kórusrészeivel. Egészen 3. percéig, amikor teljesen lelassul, Bello itteni mesés basszus szólamait Donais még finomabb szólói színesítik, majd visszatér az ének is, egy rövid felvezető szakasznyi szöveg, aztán ismét teljes zúzásban találjuk magunk. Míg a Monster at the End énektémái szintén a Worship Music egyik dalához vezetnek vissza, mégpedig a Judas Priesthez, (no nem az angol zenekarhoz J). A kemény vonalú dalok a lemez közepén térnek vissza, négy eléggé eltérő, mégis egyformán erős darabot kell említenünk (Suzerain, Evil Twin, Defend Avenge, All of Them Thieves). A Suzerain dal valahogy sehol sem Anthraxos, mégis az, kezdése és hangzása a mai Kreator vonalát vinné (főleg szólói és ének nélküli, reszelős riffjei), ellenben Belladonna hangja eszünkbe juttatja, hogy kiket is hallgatunk. Kicsit groove-os, tempóváltásai már-már késői Panterásak, az összhatás mégis egy heavy metal dalhoz hasonlít. Amire sokan vártak, az a Worship vonalának követése. Számukra egyértelműen a Defend Avenge- All of Them Tieves duó biztosítja a kárpótlást, mégis mindkét dal, illetve maga a teljes lemezből erősen árad a Sound of White Noise hangulata is, ami eléggé fura a maga módján. Párbeszédet idéző kórus és refrének, reszeléssel közötte, amik alatt Bello basszusgitárjának hangzása valami leírhatatlanul pofás lett, számomra a lemez zsenialitása is a hangzásban keresendő. A ráadás az album zúzós gyors dalaira a záró Zero Tolerance, ami a thrash eszenciáját kegyetlenül adagolja, a tika-tika dobtémája tanítani való

            Külön kis részként szeretném kezelni a For all Kings olyan dalait, amelyek nélkül nem volna kerek egész, mégsem sorolhatjuk az előzőleg említettekkel egy kalap alá őket. A már-már glam balladásan induló, negyedik Breathing Lightning az egyik kiemelkedő pillanat. Nagyon nehéz fogást találni rajta, sokkal inkább a klasszikus Anthrax albumok hangulatát hozza, a magasabb énektémák esetén Belladonna hangja ebben a dalban számomra nagyon Jonathan Davist idézi, pedig a dal szerkezetében semmi nu-metal nincs. Picit a prog-power vonalat is eszembe juttatja. Nagyon kíváncsi volnék olyanok véleményére, akik a lemezről ezt a dalt hallanák először. A majdnem nyolc perces Blood Eagle Wings is nehezen megközelíthető pillanata a For all Kingsnek. Nagyon a Bush korszak Anthraxát juttatja eszembe. Mindkét dal apró pillanatai akár a Black Lodge, megosztóak, mégis zseniálisak.
A lemez utolsó előtti darabja ismét egy teljesen más történet. A This Battle Choose Us kezdése egy Bush dal stílusát adná, Belladonna énekével, ez után egy modern Anthraxos középrészt találunk, a zárás pedig egy akkora reszelés, mint amivel a fénykor dalaiban, mint pl. az I am the Law-ban találkoztunk, viszont egy jóval prog-poweresebb megközelítésben tálalva. Zseniális, picit talán mégis túladagolták ötletekkel. Ez pedig enyhén a lemez kritikája is, ötletgazdagsága néhol túlzásokba megy át.
Ítéletet hirdetni sosem könnyű, véleményt formálni picit egyszerűbb. Abban biztosak lehetünk, hogy a For all Kings eléggé megosztóra sikeredett, több más kritikát is olvasva, nem értek egyet azokkal a véleményekkel, amelyek jó pár dalát a Worshipra már nem felférő ötletnek titulálták. Szintén alaptalannak érzem a borítót szekáló emberek támadását. Tény, hogy rejlik benne kis önimádat, saját kultusz erősítés, viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a zenekar tagjai megérdemlik státuszukat, semmi esetre sem Manowar szintű öndicséret. A lemez szerkezete, amely zúzósan kezdődik, majd nagyot lassul, közepén ismét erőteljes, gyors, zárása pedig pokoli pusztítás, talán jobban emészthetővé teszi különlegesebb, a nagyobb részek között megbúvó dalait, amelyek első hallgatás után furcsának tűntek, ha már erre kitértem, elsőre tényleg sokkal emészthetőbb és direktebb a lemez második fele. Egyértelműen azon albumok közé sorolnám, amelyek sok hallgatás után értéklehetők teljességükben. Hangzása valami hihetetlen jóra sikerült, Donais ízes szólói koronázzák az összhatást (bár nálam nem verik a klasszikus albumok Spitz szólóit). Ritkán minősítek egy lemezt tízes skálán, az erős 8-8,5 szerintem reális pontszám
Izsán Csaba,From Underground.2016.

2016. március 11., péntek

Arion - Last Of Us


Az Arion zenekar 2011-ben alakult Helsinkiben, így nem egy nagy múltú, de annál ígéretesebb jövőjű zenekarról beszélhetünk.
Az debüt albumukat Last  of Us címmel adták ki 2014-ben, erről fogok most pár sort írni.

Az első számnak stílusosan nem „Intro” lett a címe, hanem „The Passage”. Igazán epic hangvételűre sikeredett, amit akár a Two Steps From Hell is megirigyelhetne. A második szám már belecsap a lecsóba. Aki először hallgatja, ne ijedjen meg; ez nem egy új Nightwish album lesz! J Az Out of the Ashes egy hömpölygő, szimfonikus betétekkel tarkított, (főleg rézfúvósok vannak jelen) ultrabrutál szinti szólóval és egy eléggé figyelemreméltó sikollyal ellátott nóta lett rendesen elindítja az albumot. A vokál témákról nem is beszélve. Aztán a Seven-nél már előkerül a duplázó is, egy rövid zongoratéma után be is izzítja Topias Kupiainen dobos. Verzéknél persze visszavesz, ettől lesz tempóban változatos, és refrénre kiteljesedő számmá. Talán itt meg is említhetjük (ha nem is név szerint) a felvétel készítőit és masterelőjét. Gyönyörűen szól mind a dob, és rendesen kivehető a szimfonikus téma is, szinte elhiszem, hogy ott van a zenekar, és ez nem másnak köszönhető, minthogy ezek nem szintetikus hangszerek! A rézfúvós betétek és más szimfonikus hangszerek ténylegesen föl lettek véve studióban. Akármilyen amatőr zenekarról is beszélünk, mindent megtettek a kívánt hangzásért!
A következő számnál nem meglepődni, még mindig nem Nightwish szól! :D Pedig a Shadows eleje erősen a Candence Of Her Last Breath-re emlékeztet… a Shadows egyébként még egy másik finn együttest is idéz, a refrénben való falzettbe hajlítást az énekes, Lassi Vääränen részéről akárcsak egy Rasmus vagy egy HIM számban hallanám.
A You’re My Melody lelassítja az albumot, egy szép zongora aláfestéses szám, a háttérben hegedűvel, és kórussal. Azt meg, hogy mit idéz a zongoratéma nem kell többször leírnom.
Ezután jön az I Am The Storm. Itt már nem lepődtem meg semmin. Hozza az eddigi szintet; reszelős gitártémák, breakdownok, sőt a végén még tárcsázó hangot is hallok! :D
A következő szám a Burn Your Ship. Ez egy hosszabb, majd’ hét és fél perces sláger, vagy legalábbis az lesz belőle. J A szám kiteljesedése egy duplázós darálás kórussal, majd hirtelen leáll, és mintha a Karib-tenger kalózai filmzenéje kezdődne (persze csak hangulatra), és innen megint a refrén, majd egy lezáró rész, ahol még mindig a Karib-tengerenen érzem magamat!
A Lost ezután egy modernebb melodikus szám, akusztikusgitár aláfestéssel a verzékben, és van benne egy szép szintiszóló is.
És jön a Last Of Us. Olyan mesterkélt feszültségfokozással a refrén előtt, hogy a refrén kiteljesedésénél úgy érzem, mintha ezer éve ismerném az albumot. A szóló szétszed, de már meg sem lepődök… Lassi Vääränen énekes nevét pedig hadd jegyezzem meg még egyszer, itt is nagyon énekel.
A bónusz számok előtti utolsó tétel a Watching You Fall. Egy breakdownnal kezd, majd megy a verzével a téma, a kiállás a refrénnel tempót felez, majd utána egy lassú misztikus témába vált, és gitár-szinti felelgetés következik, majd innen megint témaváltás jön szép lassan egy gitárszóló keretében; a kezdéshez hasonló, kissé kaotikus, amit az ének M. Shadowshoz (Avenged Sevenfold) hasonló screammel fejez ki, közbe pedig egy technikás szinti szóló van iktatva.  A szám végén a felgyülemlett feszültséget pedig a szinti vezeti le.
A New Dawn (bonus track) a megszokott rézfúvós lüktető témával kezd a verze pedig a basszusgitár-akusztikus pengetéssel viszi tovább a számot, hogy aztán megint jöjjön a rézfúvós-kórusos téma, és így tovább. Hozza a szintet.
A lemezre rákerült még egy Shadows edit version, erről nincs mit beszélni, kicsit más, van benne egy kis trance-s aláfestés.
Van még egy Lost, és egy Last Of Us akusztikus verzió is, mindkettőnek cajon, akusztikus gitár, és zongora az alapja.
Összességében nem lehet rosszat mondani az albumról. Ez egy modern szimfonikus-melodikus power metal album, ami lehet, hogy nem fogja meg a thrash, vagy death rajongókat, mondván, hogy az ének nyálas. Akit zavar, ne hallgassa, engem nagyon megfogott, és remélem sokaknak még újat tudtam ajánlani vele.

10/9,5

Lánszki Jakab, From Undergrund 2016

2016. március 10., csütörtök

Burning Sun Fanzine



Kapható a Burning Sun fanzine második száma! Sajnos volt egy kis csúszás a nyomdával, de végre elérhető, megvásárolható!

A második számhoz a következő zenekarokkal készült részletes, mély interjú:

Blizzard Hunter – Klasszikus heavy/speed metal Peruból.
Cederick Forsberg és Dustin Altar – Rocka Rollas, Blazon Stone, Breitenhold, Mortyr, Cloven Altar bandák atyjaival készült részletes beszélgetés.

DISTILLATOR – Kiváló holland old school thrash Slayer/Destruction hatásokkal.

HORACLE – Újhullámos heavy/speed metal Belgiumból.

Kreator – Európa legjobb thrash metal bandája! Remélhetőleg senkinek nem kell bemutatni.

Lizzies – Spanyol lányok alkotta retro heavy metal csapat.

Lonewolf – A legeslegjobb francia true metal zenekar, Running Wild hatásokkal.

Metallophilia – Heavy metal alakulat a Veszprém melletti Szentkirályszabadjáról.

Omen – Nagyfi Lacival egy átfogó beszélgetést olvashattok a tavaly 25. életévét betöltött zenekarról.

Rebel– Szaládi „Devil” Károly heavy/power csapata új erővel támad!

SDI – A kultikus német speed/thrash metal banda visszatért!

Shadowkiller – Elsőrangú US progresszív power az amerikai undergroundból.

Somewhere In Nowhere – Németországi underground heavy metal csapat.

Strana Officina – Kultikus olasz heavy metal brigád.

Warrant – Németország egyik legféltettebb underground speed metal kincse, ami 2014-ben új albummal jelentkezett.
Célszemély: Dudás Attila – A hazai underground egyik ismert alakja, egyben a Fekete Terror Productions tulajdonosa és a Tales of the Morbid Butchers fanzine egyik szerkesztője.


+ Jerikó falai leomlanak – múltidéző cikk a tavaly 30. születésnapját ünnepelt első Helloween lemezről.
+ Metal ajánló – zenekari biográfiák.
+ Lemezismertetők – 50 lemezismertető, hogy mindig legyen mit hallgatni!

Személyesen a debreceni Rocknessben is megvásárolható!


A lap ára 1000 ft + postaköltség.
fb.com/burningsunzine
burningsunzine@gmail.com